Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > O festivalech a souborech se zlínským hejtmanem

O festivalech a souborech se zlínským hejtmanem

9.3.2010

Ve Zlíně se dnes setkal předseda FOS ČR Zdeněk Pšenica s hejtmanem Zlínského kraje Stanislavem Mišákem. Hovořili spolu o letošní sezóně folklorních festivalů, kterých se uskuteční na území kraje jedenáct, o aktivitách folklorních souborů i o významu lidové kultury a folkloru pro rozvoj cestovního ruchu.

Hejtman Stanislav Mišák se zajímal o přípravu letošních festivalů, z nichž Dětské folklorní dny ( 13.6. v Liptále), Kunovské léto ( 14.-22.6. v Kunovicích) a Písní a tancem ( 9 - 12.9. v Luhačovicích) jsou festivaly dětských souborů, zpěváčků, tanečníků a muzikantů.

K tradičním festivalům v Rožnově, Valašském Meziříčí, Vsetíně, Liptále a Valašských Kloboukách, se řadí nový SOLÁŇ 2010 – Babí léto na Soláni“. Nad některými převzal hejtman záštitu.

V polovině dubna se uskuteční na krajském úřadě ve Zlíně setkání organizátorů festivalů, představitelů festivalových měst a obcí a regionálního folklorního sdružení s krasjským hejtmanem.

V současné době působí v rámci Zlínského kraje téměř 60 folklorních souborů, což je vedle kraje Jihomoravského, největší počet v republice. Většina členů souborů jsou děti a mladí lidé. V tomto období v některých místech probíhají přehlídky a soutěže dětských zpěváků lidových písní, jejichž vítězové se zúčastní letošního finále soutěže Zpěváček 2010.

dm