Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Nový festival připravují v Hradeckém kraji

Nový festival připravují v Hradeckém kraji

21.3.2014

HRADEC KRÁLOVÉ. Rodina současných šestašedesáti členský folklorních slavností a festivalů Folklorního sdružení ČR se co nevidět rozroste o další přírůstek. Spolek přátel českého a moravského folkloru Hořičky se rozhodl zorganizovat „nultý“ ročník festivalové akce, která by měla na Náchodsku, v obci s necelými šesti sty obyvateli oživit povědomí především o podkrkonošských a podorlických zvycích i krojích a současně je zařadit do kontextu lidových tradic v Čechách, na Moravě i ve Slezsku.

Součástí připravovaného svátku lidové kultury, kterou Hořičtí plánují na sobotu 21. června letošního roku, budou i staročeské trhy se zastoupením výhradně rukodělných výrobků a produktů z malých farem.

O záměru založit folklorně festivalovou tradici v Hořičkách informovali organizátoři i hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France. Stalo se tak v rámci včerejšího pracovního setkání v sídle hejtmana, který záměru vyjádřil podporu a současně přislíbil i finanční pomoc, včetně převzetí osobní záštity nad akcí. Vysoce vstřícný přístup L. France ocenil nejen předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, ale především předseda Spolku přátel českého a moravského folkloru Hořičky Zdeněk Mencl, který má s přípravou relativně nestandardního, byť zatím jen jednodenního „festiválku“ starostí až nad hlavu. Jak zdůraznil, s folklorem a folkloristy má zatím minimální zkušenosti, proto podporu hejtmana vnímá jako důležitý signál adresovaný veřejnosti náchodského regionu, že představitelé veřejné samosprávy považují zachovávání a rozvíjení lidových tradic v Podkrkonoší a na Podorlicku za důležitou prioritu kulturně společenského života v této části naší země.

Podle slov Z. Mencla spolek sice zatím nemá žádné větší finanční prostředky, ale díky příslibům královéhradeckého hejtmana i představitelů dalších obcí a soukromých firem na Náchodsku má již solidní jistotu, že připravovaný svátek folkloru v Hořičkách bez problémů profinancuje. Všechny oslovené soubory totiž vystoupí bez nároků na honorář, jen za stravu a příspěvek na dopravu. Kromě asi deseti domácích folklorních souborů přijede do Hořiček minimálně i jeden soubor ze Slovenska. Jak Z. Mencl na závěr zdůraznil, zorganizováním folklorního festivalu chtějí členové spolku vnést více „života“ do obce, jejíž existenci historické anály vztahují již k roku 1357.

Navíc Hořičky byly díky svému položení vyhledávaným letoviskem již v 19. století, kdy sem zajížděla řada zajímavých osobností. Působil zde i proslulý léčitel Antonín Pich (1795−1865), moderní metody léčby chorob kostí a kloubů zavedli ve svých léčebných sanatoriích MUDr. Alois Kutík (1857−1931) a MUDr. Kašpar Rosa (1844−1930).

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR