Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Hejtman Jiří Zimola přijal folkloristy jižních Čech

Hejtman Jiří Zimola přijal folkloristy jižních Čech

10.7.2012

Důležitou formou komunikace FoS ČR s veřejnou samosprávou jsou setkání organizátorů akcí lidové kultury s hejtmany etnograficky silných krajů. Po letošních schůzkách v sídlech Zlínského a Olomouckého kraji obohatil tuto tradici Jihočeský kraj. Jeho hejtman Jiří Zimola přijal v pondělí 9. července 2012 ředitele folklorních festivalů a slavností spolu se starosty měst a obcí, kteří jsou již po léta úzce spjati s přípravou a zajišťováním těchto akcí v jihočeském regionu.

Jedná se o Jihočeské lidové slavnosti České Budějovice, Mezinárodní folklorní festival Český Krumlov, Selské slavností Holašovice, Jihočeský folklorní festival Kovářov, Mezinárodní folklorní festival Písek a Mezinárodní dudácký festival Strakonice. Oproti obdobnému setkání v listopadu loňského roku přibyli zástupci Doudlebských dožínek a nového folklorního festivalu v Třeboni, který bude mít svoji premiéru v září. Jednání v sídle jihočeského hejtmanství byl přítomen rovněž Zdeněk Pšenica, předseda Folklorního sdružení ČR.

Hejtman Jiří Zimola ve svém vystoupení především upřímně poděkoval všem, kteří se dobrovolnou činností osobně zasluhují o udržování a rozvoj lidových tradic v regionu jižních Čech. Jak zdůraznil, povinností krajské samosprávy a jeho představitelů je navázat na předchůdce a dál poskytovat podporu těmto aktivitám. „Jsem rád, že se mi podařilo dostát předsevzetím, která jsem na setkání s vámi před osmi měsíci prezentoval“, zdůraznil J. Zimola s tím, že Jihočeský kraj mimořádnou finanční „injekcí“ podpořil letošní kulturní aktivity v jihočeských památkách UNESCO – v Českém Krumlově a Holašovicích. Obdobně poskytl významnou finanční podporu unikátnímu Mezinárodnímu dudáckému festivalu ve Strakonicích, který se letos koná již po dvacáté. Rovněž úspěšně proběhla jednání s nejvýznamnějším donátorem Jihočeského kraje – společností ČEZ, na jejichž základě elektrárenský gigant rozšířil svůj prioritní sportovní sponzorský program i o oblast regionálních folklorních aktivit.

Přítomní ředitelé folklorních festivalů a slavností – manželé Milan a Pavla Škochovi (JLS České Budějovice a JFF Kovářov), Vlasta Dvořáková (MFF Český Krumlov), Jan Jílek (SL Holešovice), Pavel Brůžek a Miroslav Černý (MFF Písek), Eva Dresslerová (MDF Strakonice), M. Dürnfelderová (Doudlebské dožínky) a L. Švejcar (FF Třeboň) informovali jihočeského hejtmana o jednotlivých letošních akcích a jejich aktuálním dramaturgickém, programovém i obsahovém profilu. I přes různost zpracovávaných programových témat či specifikách festivalů (zejména u strakonického dostaveníčka dudáků prakticky z celého světa) se všichni shodli, že nebýt pomoci Jihočeského kraje a samospráv měst a obcí, festivalová pódia by ve většině případů letos osiřela.

Tzv. třízdrojové financování podle schématu „grantová podpora od obce a od kraje plus podpora sponzorů a vlastní prostředky především formou dobrovolné práce členů souborů a jejich příznivců“ je už za hranicí možného maxima a je jen otázkou času, kdy se jeho možnosti vyčerpají. O to více přítomní ocenili návrh J. Zimoly, aby se další společné jednání uskutečnilo již po ukončení hlavní festivalové folklorní sezony v Jihočeském kraji – tedy v první dekádě října 2012, na němž by se předběžně projednaly finanční požadavky na příští rok, resp. prokonzultovaly možnosti jejich pokrytí z jednotlivých zdrojů.

Všichni přítomní závěrem shodně ocenili upřímný zájem hejtmana Jiřího Zimoly na udržení a rozvíjení lidových tradic v jihočeském regionu.

Kontakt: Folklorní sdružení ČR

Kazimír Jánoška