Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Oslavy 120 let Klubu českých turistů pod záštitou primátora Pavla Béma

Oslavy 120 let Klubu českých turistů pod záštitou primátora Pavla Béma

12.6.2008 TISKOVÁ ZPRÁVA

Oslavy 120 let Klubu českých turistů pod záštitou primátora Pavla Béma

V letošním roce slaví Klub českých turistů 120 let své existence. Od založení v roce 1888 se stará o rozvoj turistiky a cestovního ruchu. Současný Klub se prezentuje jako tradiční a zároveň moderní spolek, který prostřednictvím značených tras a turistických pochodů zve občany na cesty za zdravím a poznáním.

Ústřední oslavy vyvrcholily v den 120. výročí založení Klubu 11. června 2008 v Praze. Již v 10.00 hod. se sešli zástupci KČT, předseda ČOV Milan Jirásek a starosta ČOS Jaroslav Bernard, na Olšanských hřbitovech a položili kytice ke hrobům několika zakladatelů KČT (Vilém Kurz, Čížek, Ladislav Valenta) a také ke hrobu Stanislava Gutha Jarkovského.

Ve 13.00 hod. přijal zástupce Klubu českých turistů primátor hl. m. Prahy Pavel Bém na Staroměstské radnici v Brožíkově sále a v 16.15 hod. se v historických prostorách Náprstkova muzea asijských, afrických a amerických kultur uskutečnilo slavnostní jednání předsednictva a ústředního výboru KČT (Vojta Náprstek byl prvním předsedou KČT). Na závěr slavnostního setkání položili předseda KČT Jan Stráský a čestný předseda KČT Jan Havelka kytici k pamětní desce Vojty Náprstka.

Od 19.00 hod. se čestní hosté a partneři Klubu setkali na slavnostním společenském večeru s koncertem v Betlémské kapli. Po zahájení večera, kdy byli mj. přivítáni hejtman Jihočeského kraje Jan Zahradník, hejtman Pardubického kraje Ivo Toman, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje Olga Kalčíková, náměstek ministra MMR Jiří Vačkář, ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška a ředitel Národního muzea Michal Lukeš, vystoupil s brilantním projevem předseda KČT Jan Stráský. Věnoval se především zmapování současné činnosti a aktivitám Klubu, vizím do budoucna s důrazem na nezastupitelnost Klubu českých turistů.

Poté proběhlo slavnostní vyznamenání činovníků z Čech i Slovenska, kteří se zasloužili o rozvoj turistiky, činnosti KČT, ale i těch, kteří dlouhodobě Klub podporují. Vyznamenání přijali Jiří Linhart, Milan Machovec a Jiří Drábek in memoriam, Dalimír Kubala, Vratislav Schaal, Milan Toman, Jiří Navrátil, Zdeněk Pšenica, Jiří Michal a Ladislav Friedrich, V závěru slavnostního večera vystoupil s projevem čestný předseda Jan Havelka, který se věnoval celé dlouhé historii Klubu. Ve svém obsáhlém projevu zmínil téměř všechna důležitá jména těch, kteří se o rozvoj KČT zasloužili. Jeho projev nadchl všechny přítomné a byl oceněn dlouhým potleskem. Celou slavnostní atmosféru společenského večera dokreslovalo kvarteto „Kapralova Quartet“, které mistrovsky zahrálo skladby F. X. Richtera, W. A. Mozart a A. Dvořáka.

KLUB ČESKÝCH TURISTŮ

Stránkování