Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Severomoravský hejtman podpoří folklorní festivaly

Severomoravský hejtman podpoří folklorní festivaly

13.5.2013

Severomoravský hejtman podpoří folklorní festivaly

V Severomoravském kraji se letos uskuteční 12 folklorních festivalů. I o jejich přípravě informoval hejtmana Severomoravského kraje Miroslava Nováka, při včerejším setkání v Ostravě, předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica. Uvedl, že folklorní soubory, zejména dětské, patří v rámci celé republiky mezi velmi úspěšné a aktivní.

Hejtman se zajímal o činnost Folklorního sdružení, zahraniční styky, které se realizují zejména ve stovkách výměn našich a zahraničních souborů a jejich vystoupení na festivalech, lidových slavnostech, koncertech. Úspěšně se rozvíjí i přeshraniční kontakty sveromoravských a polských souborů a sdružení.

V rámci setkání loňském se dohodlo i červnové přijetí pořadatelů festivalů a představitelů festivalových měst a obcí u pana hejtmana Nováka. V diskusi se hovořilo i o úspěšném vystoupení severomoravských folkloristů na loňském Sokolském sletu v Praze, o zdařilých městských a regionálních kolech soutěže Zpěváčka. Oba představitelé ocenili rovněž obětavou dobrovolnou práci vedoucích dětských a mládežnických souborů, spolupráci mnoha učitelů Základních uměleckých škol.

Zdeněk Pšenica se v Ostravě rovněž sešel s náměstkem hejtmana Ivanem Strachoněm