Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček navštívil Folklorní sdružení ČR

Náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček navštívil Folklorní sdružení ČR

21.6.2013

18. června 2013, Praha -      Jiří Struček, náměstek pro oblast školství, sportu, kultury a cestovního ruchu, se v úterý sešel s předsedou Folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou. Důvodem jejich jednání bylo pořádání folklorních akcí v plzeňském regionu a jejich přínos pro cestovní ruch.

Plzeňský kraj je „folklorně“ stále aktivnější, už proto, že zde působí celá řada vynikajících folklorních souborů. Tento víkend proběhl velice úspěšně pětidenní mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň, který zahrnuje i okolní obce Vrčeň, Konstantinovy lázně, Dýšinu, Chotíkov, Starý Plzenec, Touškov. Zdeněk Pšenica informoval náměstka Jiřího Stručka, že na letošním finále prestižní Celostátní soutěže Zpěváček 2013 zvítězil Jakub Ošmera z Plzeňského kraje a stal se vůbec prvním dítětem z Čech, které za devatenáctiletou existenci soutěže získalo titul Zlatý Zpěváček. V červenci se bude konat v plzeňském regionu další festival s účastí zahraničních souborů MFF Klatovy. Jak předseda FoS ČR konstatoval, na všech folklorních akcích roste návštěvnost.

Zdeněk Pšenica a Jiří Struček hovořili také o chystaném setkání hejtmana Plzeňského kraje s řediteli folklorních festivalů a starosty příslušných měst a shodli se na tom, že bude příhodnější, když se uskuteční až po prázdninách. Jedním z  témat rozhovoru bylo i stále obtížnější ekonomické zajištění festivalů. Projednali možnosti, jak hledat další cesty k financování folklorních akcí.

Folklorní sdružení ČR
Senovážné nám. 24