Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Moravskoslezský hejtman ocenil činnost souborů, kraj podpoří festivaly.

Moravskoslezský hejtman ocenil činnost souborů, kraj podpoří festivaly.

29.1.2010

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas se ve čtvrtek 28.1. setkal v Ostravě s předsedou Folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou. Jednání byl přítomen i náměstek hejtmana Svatomír Recman. Předseda FoS ČR informoval o přípravách 12.Národního folklorního plesu v Praze a aktivitách folklorních souborů v Severomoravském kraji.

V úvodu programu Národního plesu předají zástupci souborů z Moravskoslezského kraje, které prezentovaly slezský a lašský folklor na 11. plesu ve Žďáru n.S. symbolickou štafetu souborům z Plzeňska a Karlovarska. Předání se v TOP HOTELU Praha zúčastní hejtmané krajů a další představitelé zastupitelstev.

Jaroslav Palas se živě zajímal o činnost severomoravských souborů i folklorní akce, které patří k nejpočetnějším v republice. Při této příležitosti ocenil zejména obětavou práci vedoucích dětských a mládežnických souborů a organizátorů folklorních festivalů, slavností a přehlídek. V Moravskoslezském kraji se letos uskuteční deset folklorních festivalů a desítky dalších akcí, z nichž v Jablunkově to bude již 63. ročník MFS Gorolski Swieto a 43. ročník Slezských dnů v Dolní Lomné. Představitelé kraje infomovali předsedu FoS ČR, že přes stávající ekonomické problémy podpoří folklornífestivaly i finančně.

Na závěr bylo dohodnuto, že se na jaře uskuteční setkání hejtmana s organizátory festivalů a starosty festivalových obcí a měst i představiti regionálních folklorních sdružení působících v Moravskoslezském kraji.

red

Stránkování