Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Mezinárodní taneční dílna 2010 ve Vysokých Tatrách

Mezinárodní taneční dílna 2010 ve Vysokých Tatrách

15.7.2010

Mezinárodní taneční dílna 2010 ve Vysokých Tatrách

Na Štrbském plese ve Vysokých Tatrách se ve dnech 2. až 10.července uskutečnila Mezinárodní taneční dílna v rámci projektu Dnů tradiční kultury. Tradičního soustředění a společného nácviku se zúčastnilo pět dětských tanečních párů ze Slovenska, tři z České republiky a jeden pár z Maďarska.

Děti se pod vedením odborných lektorů naučily nový tanec ze slovenského regionu Abov ( Košice) a Tirpátský tanec z Maďarska. Samozřejmostí bylo, že si děti navzájem předvedly i tance ze svých souborů. Dětští tanečníci ze Slovenska jsou z dětských souborů Matičiarik - Banská Bystrica, Kobylka – Bratislava, Maguráčik z Kežmarku, Zemplínik z Michalovců a Ďumbier z Liptovského Mikuláše.

Z Čech byly zastoupeny dětské soubory Kominíček z Malé Bělé, Malé Zálesí z Luhačovic a Vizovjánek z Vizovic. Jniž tradičně se dětské taneční páry představily v rámci programu 56 Mezinárodního folklorního festivalu ve Východné a na závěr na slavnostech ELRO v Kežmarku. Jejich vystoupení bylo odměněno velkým aplausem diváků obou tradičních folklorních slavností.

Lektory letošních Tanečních dílen ve Vysokých Tatrách byli Ladislav Bačinský, Katarína Királyová (Maďarsko), Milena Pitterová. Odpovědnou vedoucí byla Petra Klobušická.

Dětští účastníci taneční dílny:
Detský folklórny súbor Zemplínik, Michalovce : Barbora Šoganová, Ľubomír Papcún, Detský folklórny súbor Ďumbier, Liptovský Mikuláš: Alžbeta Palanová, Tomáš Strych, Detský folklórny súbor Kobylka, Bratislava: Viera Duchoslavová, Michal Kovár

Detský folklórny súbor Maguráčik, Kežmarok: Veronika Ďatelová, Filip Baffia, Detský folklórny súbor Matičiarik, Banská Bystrica: Peter Lamper, Soňa Jágerská

Detský folklórny súbor Malé Zálesí, Luhačovice: Štěpán Slovák, Krystýna Tomová Detský folklórny súbor Vizovjánek, Vizovice: Jan Radoň, Tereza Hromádková, Detský folklórny súbor Kominíček, Malá Bělá: Martina Šimunková, Matouš Čapek, Detský folklórny súbor zo Szarvasu: Sany Malik, Vivien Kriska Ľudová hudba Kolociar z Detvy

Milena Pitterová

Foto – M. Pitterová