Město Břeclav - Historie a památky

Pohled na soudobé město s průmyslovými podniky, významným železničním uzlem a „moderní“ zástavbou svádí k mylnému závěru ohledně jeho historických kořenů, které sahají hluboko do minulosti.

V průběhu 2.čtvrtiny 11.století vznikl na strategickém místě ( na pomezí tří zemí ) dřevěný hrad, který získal jméno po svém zakladateli, knížeti Břetislavovi. To pak bylo přeneseno i na osadu stojící na místě dnešní Staré Břeclavi. Po mnohá staletí plnila Břeclav poslání pohraničního hradu, nesčetněkrát byla poznamenána válečnými událostmi, pleněním, požáry či epidemiemi.

V souvislosti s příjezdem prvního vlaku v roce 1839 dochází k velkému hospodářskému rozmachu, jsou budovány nové továrny, roste počet obyvatel, město mění svou tvář. Císařským dekretem byla Břeclav 12. září 1872 povýšena na město.

Břeclav je dnes moderním městem, ležícím na křižovatce významných komunikací. Město má přibližně 27 tisíc obyvatel.

Z kulturních institucí je možné připomenout alespoň Městské muzeum a galerii, Městskou knihovnu, kino, Dům kultury, Galerii 99. Četná sportovní zařízení, jako např. koupaliště, krytý bazén, zimní stadion a sportovní areály nabízejí ideální možnost příznivcům pohybu.

Město i jeho místní části žijí bohatým folklórním životem.

Město Břeclav je díky své poloze vstupní branou do Lednicko – valtického areálu, který byl v roce 1996 zapsán do seznamu míst Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Více na www.breclav.info

PAMÁTKY

FARNÍ KOSTEL SV. VÁCLAVA

Je situován na místě původního barokního kostela, zničeného při bombardování v roce 1944. Se stavbou nového kostela bylo započato 1. 9. 1992 a 10. 9. 1995 byl kostel vysvěcen.Autorem výtvarného návrhu je brněnský malíř Ludvík Kolek, vnitřní zařízení kostela vzniklo za spolupráce několika výtvarníků pod vedením akademického sochaře Karla Stádníka.

SYNAGOGAByla postavena v roce 1868 a renovována v novorománském slohu s použitím maurských prvků v interiéru v roce 1888 významným vídeňským architektem Maxem Fleischerem.V letech 1997 – 1999 prošla celkovou rekonstrukcí a nyní je využívána ke kulturně – společenským účelům.

ŽIDOVSKÝ HŘBITOVZaložen byl pravděpodobně po polovině 17. století. Areál hřbitova, dokončený roku 1892 podle projektu vídeňského architekta Franze Neumanna, představuje typickou stavbu břeclavského regionu.V osmdesátých letech 20. století byl těžce zpustošen, avšak město Břeclav jej počátkem devadesátých let dalo opravit.

POHANSKOV jednom ze saletů Lednicko - valtického areálu, empírovém zámečku Pohansko, který byl postaven v letech 1810 – 1811 podle plánů Josefa Hardtmutha, byla vytvořena expozice dokumentující výsledky rozsáhlých archeologických výzkumů slovanského hradiska.

Břeclav, jako místo konání festivalu, je výborně přístupná po železnici /směr od Brna, Přerova, Bratislavy a Vídně/, i po silnici /bezprostřední blízkost dálnice D1/. Břeclav je okrajovou částí Lednicko-valtického areálu, v blízkosti Břeclavi se nachází archeologická lokalita Pohansko, bohužel v době konání festivalu je většina turistických objektů uzavřena. Ubytování je možné v několika břeclavských hotelech, ubytovnách i v soukromí.

Informace o městě naleznete také na http://www.breclav.org/

Inzerce

Seznam všech partnerů