Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Masopustní průvody z Hllinecka na seznamu UNESCO

Masopustní průvody z Hllinecka na seznamu UNESCO

19.11.2010

Foto archiv FoS ČRFoto archiv FoS ČR
Foto archiv FoS ČR

Na seznam nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) dnes byly nově přidány masopustní průvody z Hlinecka a sokolnictví, které na zápis navrhlo 11 zemí včetně České republiky. Česko dosud v soupisu UNESCO zastupoval jen tanec ze Slovácka.

Jednání o rozšíření seznamu je součástí pětidenního zasedání mezivládního výboru UNESCO pro nehmotné kulturní dědictví v keňském Nairobi. Nová kulturní dědictví teď čekají na definitivní potvrzení. Rozšířenou podobu seznamu by měl mezivládní výbor schválit v pátek.

Česko má další zápis v soupisce světového kulturního dědictví. Tentokrát získala "jeden a půl" položky v seznamu nehmotného dědictví: zápisu se dočkaly masopustní průvod a sokolnictví.
Expertní komise Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) v úterý rozhodla, že masopustní průvody z Hlinecka jsou unikátní a měly by se těšit ochraně. A stejně tak české sokolnictví. Zápis sokolnictví ovšem vedle Čechů navrhlo ještě deset dalších zemí, o sokolnictví se tedy "dělíme".

"Ještě nikdy se nestalo, aby jeden kulturní  statek nominovalo tolik zemí," řekl Aktuálně.cz Jan Šimánek z Klubu sokolníků Českomoravské myslivecké jednoty. Nominaci sokolnictví označil za "historicky výjimečný počin".

A čím je tak ojedinělý průvod na Hlinecku? Zejména tím, že si masopustní obchůzky a masky udržely svoji podobu po dlouhé generace po několik desetiletí."Máme spolehlivé zprávy o jejich podobě z konce 19. století, ale ten zvyk je mnohem starší. V několika vesnicích na Hlinecku se podoba a průběh obchůzky udržuje a předává po generace téměř v nezměněné podobě," citoval před časem Český rozhlas Ilonu Vojancovou, vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina.