16.1.2009

Regiontour 2009,foto Ondřej Mánek
Cesty folkloru pokřtěny v Brně

Ve čtvrtek, dlouho před oficiálním otevřením stovek expozic na Regiontouru v Brně, se ve stánku FoS ČR zastavovali zájemci dychtiví informací o festivalech, slavnostech, souborech. Před 12 hodinou na velkém pódiu v pavilonu V začala koncertovat cimbálová muzika souboru Jánošíček a zahájila Křest publikací Cesty za folklorem a Kalendář folklorních akcí 2009.

Kmotry při křtu byli prof. Luboš Holý, legenda moravsko slováckého folkloru, poslanec Zdeněk Škromach, Eduard Kavala, předseda Spolku pro obnovu venkova ČR, Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Jiří Sloupenský, majitel TG Tisk Lanškroun a za Fos ČR předseda Zdeněk Pšenica, Ladislav Michálek, I. místopředseda a tajemník Jiří Pokorný. Všichni kmotři popřáli mnoho úspěchů organizátorům a účinkujícím na letošních folklorních festivalech a slavnostech v ČR, na které nové publikace zvou zájemce o lidovou kulturu a folklor z domova i ze zahraničí.

Na pódiu pak pokračovala prezentace Národního krojového plesu FoS ČR, který se uskuteční 7. února 2009 v Obecním domě v Praze. Informace o programu plesu, kterého se zúčastní na 600 krojovaných členů souborů z Čech, Moravy i ze zahraničí a pozvání na jedinečnou folklorní podívanou, přednesl ředitel plesu Ladislav Michálek.

K pozvání na Národní krojový ples i na další folklorní akce v roce 2009 se připojili lidovými písněmi a melodiemi muzikanti z brněnského Jánošíčku, kteří pak muzicírovali i před veletržním stánkem Folklorního sdružení.

V průběhu prvního veletržního dne navštívili náš stánek desítky hostů - starostové festivalových obcí a měst, někteří poslanci a senátoři, představitelé partnerských organisací FoS ČR, se kterými diskutovali představitelé sdružení Zdeněk Pšenica, Jiří Pokorný a šéfredaktor Folkloru Kazimír Jánoška.

Největší zájem těch, kteří se u naší expozice zastavovali, byl o nové Kalendáře folklorních akcí, o průvodce Cesty za Folklorem 2009, časopis FOLKLOR, informace o Národním krojovém plesu, prezentaci www.folklornisdruzeni.

V průběhu prvního veletržního dne předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica jednal m.j. s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru gen. Miroslavem Štěpánem, předsedou Klubu českých turistů Janem Stráským a předsedou Asociace evropských turistů Janem Havelkou, s ředitelem Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici Janem Kristem, rovněž s Jiřím Sloupenským, majitelem tiskárny TG tisk Lanškroun, která zajištuje tisk mnoha propagačních materiálů pro folklorní festivaly a akce Sdružení.

Předseda FoS hovořil v rámci veletrhu rovněž s hejtmany Michalem Haškem, Stanislavem Mišákem, Miladou Emmerovou, poslanci M. Škromachem a L. Ambrozkem.

V průběhu dalších veletržních dnů jednal předseda FoS ČR i s ředitelem komunikace Českého rozhlasu René Zaoralem a Alešem Sedláčkem, předsedou České rady dětí a mládeže, jehož je naše Sdružení významným členem.

Ve stánku Folklorního sdružení se setkal i s bývalými hejtmany Milošem Vystrčilem a Ivo Tomanem.

Veletržní stánek FoS ČR č.2 v pavilonu V sousedí s reprezentačními stánky Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm, Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici, Spolku pro obnovu venkova ČR a Klubu českých turistů.

Přijďte nás navštívit !

D. Macháček