Křest folklorní mapy ČR

13.5.2010

Křest folklorní mapy ČR

V rámci 16. mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy byla dnes na pražském Výstavišti představena nová kartografická publikace Folklor České republiky, kterou vydala Kartografie Praha v úzké spolupráci s Folklorním sdružením ČR, které si letos připomíná 20. výročí založení. Křest jedinečné publikace, před návštěvníky veletrhu, provedli předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica, ředitelka Kartografie Praha Milada Svobodová a poradce primátora Václav Kasík.

V mapě České republiky ( měřítko 1 : 500 000 ) jsou velmi názorně vyznačeny české, moravské a slezské národopisné oblasti a podoblasti, zvýrazněna místa konání Folklorních festivalů, národopisných slavností, vinařských i dalších lidových akcí. Rovněž jsou zde zaznamenány národopisná muzea, skanzeny a další památky lidové kultury.

Na rubu mapy je kalendářně sestaven výčet nejvýznamnějších každoročních folklorních festivalů a slavností v České republice. Charakteristiky festivalů jsou publikovány v češtině a angličtině.

Součástí zdařilé mapové publikace je bohatě ilustrovaný stručný Průvodce výročních lidových zvyků, obřadů a slavností v ČR počínaje fašanky- masopustem, přes jízdu králů, dožínky, hody až po vánoční koledování. Nejzdařilejší je část, která seznamuje s lidovými kroji všech náropisných oblastí ČR, provázený originálními ilustracemi krojů akademické malířky Dagmar Ježkové.

Zoom gallery Zoom gallery Zoom gallery Zoom gallery Zoom gallery

Průvodce v češtině, angličtině a španělštině je bohatě ilustrován fotografiemi.

Na zpracování textové části se podílel FoS ČR.

Nová, dnes pokřtěná Folklorní mapa ČR je vhodným počinem k dvacetiletí činnosti Folklorního sdružení ČR a připěje k popularizaci folkloru a lidové kultury u nás.

D. Macháček