Kozáci Vltavy

Kozáci Vltavy
Folklórní soubor Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska

O souboru:
Folklórní soubor Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska “Kozáci Vltavy“ vznikl v r. 2012. Svým vznikem tak navázal na historii a tradici kozácké kultury a souborů, které vznikaly a působily na území Československa ve 20. letech 20. století.

Uměleckým vedoucím souboru je Viktor Bytchek - profesionální zpěvák, dlouholetý člen Pražského filharmonického sboru, laureát mezinárodních soutěží, sólista (tenor), pedagog. Hraje také na bajan, kytaru a piano. Významní sólisté a zároveň odborní vedoucí souboru jsou také: operní pěvec Nikolay Marchenko, sólistka Národního divadla v Praze Naděžda Petrenko. Soubor je složen převážně ze členů Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska, někteří z nich mají hudební vzdělání. Soubor při některých svých vystoupeních úzce spolupracuje také se známými místními i zahraničními zpěváky a umělci.

Repertoár souboru je zaměřen hlavně na kozácké písně a písně o kozácích. Jeho součástí jsou také tradiční ruské a ukrajinské lidové písně a to nejen zpívané skladby, ale také sóla na balalajku a bajan.

Hlavním cílem souboru je udržovat a rozšiřovat světové kozácké kulturní tradice a propagovat činnost historického Všekozáckého svazu, založeného r.1921, který znovu obnovil svoji činnosti v r. 2011. Posláním činnosti souboru je spojovat lidi, kterým se líbí kozácká hudba a mají zájem o tradice kozáků z různých regionů Ruska a Ukrajiny. Dalším jeho úkolem je představení a přiblížení kozáckého folklóru obyvatelům České republiky.

Soubor se stal v letošním roce členem Folklórního sdružení České republiky s cílem obohatit folklór na českém a moravském území o kulturní tradice kozáckého lidu.

Soubor se poprvé oficiálně představil veřejnosti v březnu 2013 na Kozáckém bále v Praze, věnovanému 400. výročí Domu Romanovců. Do té doby již vystoupil na několika menších akcích. V dubnu 2013 měl tu čest se osobně prezentovat Veliké Kněžně Marii Vladimírovně, přímé následnici Imperátorského Domu Romanovců. Za svoji krátkou historii soubor vystoupil několikrát v Ruském středisku vědy a kultury v Praze při různých slavnostních příležitostech a festivalech. Dále vystupoval v rámci Dnů kozácké kultury na Dostihovém závodišti ve Velké Chuchli, na Vysoké škole hotelové v Praze, na Střední škole při Velvyslanectví Ruské Federace. Dále měl soubor možnost přiblížit kozácké písně a kulturu obyvatelům Města Chomutov v rámci akce Muzejní noc.

Do konce roku „Kozáci Vltavy“ vystoupí na několika folklórních festivalech v ČR i zahraničí.

Kontakt:
Mgr. Viktor Bytchek