Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Katalog Cesta za folklorem na veletrhu.

Katalog Cesta za folklorem na veletrhu.

11.1.2008

Katalog Cesta za folklorem na veletrhu.

Včera byly na mezinárodním veletrhu Regiontour v Brně slavnostně pokřtěny nové publikace Folklorního sdružení ČR - katalog Cesty za folklorem a Folklorní kalendář 2008.

Kmotry při prezentaci byli poslanec Evropského parlamentu Jan Březina, Jan Wíesner, předseda Českých a moravských výrobních družstev, Jan Stráský, předseda Klubu českých turistů, Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm, Jan Havelka , předseda Evropské asociace turistických klubů, Rostislav Hlosta, ředitel Multimediálních projektů FoS ČR a za Folklorní sdružení ČR Zdeněk Pšenica a Ladislav Michálek.

Tajemník FoS ČR Jiří Pokorný seznámil přítomné novináře a návštěvníky veletrhu s obsahem katalogu, který přináší v češtině i angličtině informace a zajímavé údaje, včetně řady fotografií o stovce nejvýznamnějších folklorních festivalů a akcí, které se letos konají v České republice.
Obě publikace jsou již k dostání ve stánku Folklorního sdružení č 02 v pavilonu V. Folklorní sdružení ČR zde prezentuje nejen tyto publikace, ale řadu dalších informačních materiálů o činnosti Sdružení, folklorním hnutí v ČR, festivalech, slavnostech, přehlídkách, o činnosti souborů.
Již první den navštívily náš stánek, kde se prezentujeme společně se Spolkem pro obnovu venkova, stovky návštěvníků veletrhu.

Zájem byl zejména o nový katalog, kalendáře akcí, časopis Folklor, DVD se záznamy a reportážemi z jednotlivých festivalů. Zajímali se o 11. Národní folklorní ples, který bude již 2.února ve Žďáru nad Sázavou, o Moravský ples v Praze, pražský Pošumavský věneček, ale i další akce.

U stánku si mnozí návštěvníci poslechli i brněnskou cimbálovou muziku Jánošíček.

Při příležitosti prezentace tiskových produktů Sdružení na veletrhu sdělil Rostislav Hlosta, ředitel multimediálních projektů na záchranu národních tradic pro budoucí generace :

" Dnešním dnem se nám podařilo dokončit společný projekt Folklorního sdružení ČR, který má za úkol propagovat v celém světě všechny folklorní festivaly v ČR, jak formou tištěného katalogu, tak formou nového webu Folklórního sdružení www.folklornisdruzeni.cz, i prostřednictvím DVD multimediálních prezentací, které jsou nahrány v multimediálním kiosku.
Chceme světu ukázat, že umíme nejenom podporovat folklórní tradice ale umíme využívat i nejmodernější počítačové technologie k prezentaci těchto tradic ve světě. Jedná se o komplexní projekt jehož cílem je propagovat folklór a národní tradice v naší republice ve světě.“

Toto vše můžete vidět na stánku Folklorního sdružení č.2, v hale "V" na veletrhu Region Tour a GO v Brně.

Dušan Macháček