Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Kardinál Dominik Duka se zajímal o folklor a lidové umění

Kardinál Dominik Duka se zajímal o folklor a lidové umění

23.3.2012

Ve středu 14.března navštívil předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica kardinála Dominika Duku v Arcibiskupském paláci na Hradčanech. Předseda Sdružení informoval pana kardinála o činnosti Folklorního sdružení a zejména o připravovaných folklorních aktivitách v letošním roce.

Předseda FoS ČR se zmínil o zasedání světové folklorní organizace IOV koncem dubna v Praze, o letošním ročníku soutěže Zpěváček 2012 i o přípravě MFF Pražský jarmark, jehož součástí bude Velká cena folklorních souborů. Při této příležitosti hovořili o možnosti Mše v Pražské katedrále celebrované panem kardinálem Dukou. Mše by se zúčastnily členové všech souborů účinkujících na MFF Pražský jarmark.

Předseda FoS ČR s panem kardinálem navázali rovněž na diskusi o možnostech rozvoje církevního a folklorního turismu, kterou vedli v průběhu návštěvy Dominika Duky ve stánku Folklorního sdružení na letošním brněnském veletrhu cestovního ruchu.

V srdečné debatě hovořili i o tom, že řada folklorních souborů, ale i organizátoři řady festivalů, zejména na Moravě, využívají kostely a další církevní zařízení k prezentaci lidového umění a folkloru. Mnohé církevní svátky se neobejdou bez krojovaných členů souborů, lidových muzik.

Red.