Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Jirka Pokorný – pocta úctou šedesátníkovi!

Jirka Pokorný – pocta úctou šedesátníkovi!

19.3.2010

Inteligentně hluboce pronikavý pohled, vysoké čelo, stříbrné vlasy, mroží knír, skromnost k pohledání, obětavost v práci, diplomacie v jednání, gentleman každým coulem, osobnost par excellence … aneb takový je skvělý člověk Jiří Pokorný, tajemník Folklorního sdružení České republiky, který v těchto dnech slaví své životní jubileum.

Aby nebyl na to sám, tíhu jeho šestého decennia mu přispěchali ve čtvrtek 18. března 2010 „odlehčit“ i pracovníci sekretariátu předsedy FoS ČR Zdeňka Pšenici. Plejáda gratulantů různými veršovanými, věcnými, tekutými i zpěvnými dary tak vzdala upřímný hold svému výjimečnému kolegovi.

„Myslím, že Jirka si po právu zaslouží mimořádnou úctu nás všech“, zdůraznil předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica v úvodní poctě oslavenci. „Jeho práce ve prospěch lidové kultury a folkloru zvláště, kterou vzal jako celoživotní poslání na svá bedra již na svém původním pracovišti v Armádě ČR a následně, po roce 1996 ve Folklorním sdružení ČR, má své vynikající výsledky.
Představují je především prestižní akce typu celostátní finále Zpěváček ve Velkých Losinách, mezinárodní festivaly dětských folklorních souborů v Luhačovicích a Rožnovská valaška, které realizoval v uplynulých letech z pozice jejich organizačního ředitele.

Mimořádné ocenění si zasluhuje i jeho dlouholeté manažerské zajišťování obsahového a redakčního zpracování různých publikací či Folklorních kaleidoskopů, třeba Vysočiny a Jižní Moravy, dotovaných z fondů Regionálních operačních programů EU.“

Jirkovi Pokornému k významnému životnímu jubileu poblahopřáli nejen jeho nejbližší spolupracovníci, ale i další hosté z řad partnerských organizací a institucí FoS ČR. Všichni přitom oceňovali zejména Jirkovy organizátorské schopnosti a hluboké znalosti moderního umění, které pro něj představují – společně s precizními znalostmi folkloru – hlavní dominantu jeho vysoce kultivované interakce se současným světem lidové kultury a jejími tvůrci.

Takže, Jirko, ještě jednou – do dalších let Ti přejeme hodně zdraví, štěstí a pohody v práci i osobním životě!

Kolektiv sekretariátu předsedy Fos ČR