Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Jihočeský hejtman navštívil FoS ČR

Jihočeský hejtman navštívil FoS ČR

3.4.2013

Na Senovážné náměstí v Praze, kde sídlí Folklorní sdružení ČR, přišel na jednání jihočeský hejtman Jiří Zimola. S předsedou Sdružení Zdeňkem Pšenicou pokračovali v rozhovorech o letošní folklorní sezóně v jihočeském regionu, načatých již koncem ledna na setkání v Českých Budějovicích.

Oba představitelé jednali o přijetí ředitelů folklorních festivalů a starostů příslušných měst na jihočeské radnici,které se uskuteční 30. dubna. Předseda Sdružení informoval hejtmana o aktuální situaci z hlediska přípravy jihočeských folklorních festivalů. Folklorní sezónu v Jihočeském kraji už prakticky zahájilo krajské kolo dětské soutěže ve zpěvu lidových písní Jihočeský zpěváček 23. března v Českém Krumlově. Jeho vítězové se zúčastní 11.-12. května finále celostátní soutěže Zpěváček ve Velkých Losinách.

Na ně naváže 30. května Jihočeský folklorní festival v Kovářově a další proběhnou během léta: Selské slavnosti Holašovice, Jihočeská slavnost České Budějovice, Mezinárodní folklorní festival Písek, Mezinárodní folklorní festival Český Krumlov a Šumavský folklorní festival - Setkání s tradicí na Schwarzenberském plavebním kanálu. Téměř všechny z nich se konají pod osobní záštitou jihočeského hejtmana. V jižních Čechách také působí množství velmi aktivních folklorních souborů, které tu pořádají řadu místních akcí a udržují zdejší zvyky a tradice.

Jedním z důležitých témat rozhovoru bylo ekonomické zajištění festivalů. I když dnes ekonomická situace není nikde jednoduchá, Jiří Zimola ubezpečil, že folklorní akce, které jsou i velkým přínosem pro cestovní ruch, mohou počítat s podporou kraje. Letošní členské festivaly a slavnosti FoS ČR se budou rovněž vztahovat k 90. výročí Českého rozhlasu.

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24