Jednání s IOV v Rakousku

26.5.2010

Delegace České sekce IOV a Folklorního sdružení ČR se zúčastnila na pozvání sekretariátu mezinárodní folklorní organizace IOV ve dnech 24.- 25.5. 2010 Lidové slavnosti (Andorfer Volkfest, 21.-24.5.2010) v rakouském městě Andorfu a jednala s představiteli této organizace, jež má zde sídlo.

V rámci celodenní slavnosti vystoupil i český Dětský folklorní soubor JITŘENKA z Českého Krumlova. Půldruha hodinové vystoupení dětí z Jižních Čech mělo u rakouských diváků velký úspěch. Vystoupení souboru Jitřenka ocenil i starosta města Andorf Peter Pichler.

Předseda České sekce IOV Vítězslav Koukal, předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica a gen.sekretářpro zahraniční styky FoS ČR Jarmila Mrnuštíková jednali během pobytu v novém sídle sekretariátu s generálním sekretářem IOV Hansem J. Holzem o vzájemné spolupráci a zejména o dalším rozvoji činnosti této mezinárodní organizace sdružující řadu národních folklorních festivalů a slavností.

Z České republiky jsou členy Národní ústav lidové kultury ve Strážnici, MFF Rožnovské slavnosti, MFF Šumperk, MFF Liptálské slavnosti, MFF Červený Kostelec, Mezinárodní dudácký festival Strakonice a Folklorní sdružení ČR. Z finančních důvodů odstoupil z členství MFF Brno. Naše delegace předložila na jednání přihlášky dalších festivalů – MFF Karlovy Vary a MFF Frýdek - Místek .

V rámci jednání bylo dohodnuto, že Mezinárodní kalendář festivalů IOV na rok 2011 se bude tisknout v ČR, za obsah je zodpovědný sekretariát IOV. Rovněž představitelé FoS ČR nabídli možnost tisku i dalších propagačních materiálů v ČR.
Naše delegace uvítala fakt, že generální sekretář IOV Hans J.Holz bude se plně věnovat této funkci poté, co opustí místo ředitele umělecké školy v Andorfu. Přijede v srpnu na MFF Pražský jarmark.

Předseda české sekce IOV Vítězslav Koukal ( ředitel Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm) v závěru pobytu v Rakousku ocenil dosavadní spolupráci s IOV a vyjádřil přesvědčení, že její činnost přinese v nastávajícím období prospěch všem členským organizacím v ní sdružených.

JM,DM