Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Jednání s hejtmanem Libereckého kraje

Jednání s hejtmanem Libereckého kraje

18.10.2013

Při setkání hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a předsedy FoS ČR Zdeňka Pšenici , které se uskutečnilo ve středu 16. října 2013 v sídle libereckého hejtmanství, se hovořilo jak o etnografických charakteristikách kraje, tak i o aktivitách folklorních souborů působících zejména v Jablonci a Liberci.

O tom, že lidová kultura v tomto kraji je prezentována především starými, byť dnes již často ojedinělými stavbami lidové architektury − roubenými domy s hrázděnými patry v Jizerských horách, Raisovými „zapadlými vlastenci“ a osobitými tzv. křižáky – krajcpolkami, párovyými tanci 2/4 taktu s typickou hudebně taneční osnovou. V Libereckém kraji rovněž působí několik folklorních souborů. Podle počtu by se zdálo, že jsou především ve městě známém tradicí zpracování skla a bižuterie, tedy v Jablonci nad Nisou. Odtud vyjíždějí rozdávat radost se svými písněmi nejen soubory Nisanka a Malá Nisanka, ale také Pohoda a Pohodička či Šafrán. V Liberci pak působí kolektivy Jizera a Jizerka a ještě, alespoň podle členství ve Folklorním sdružení ČR, soubor s názvem Horačky z Hodkovic nad Mohelkou.

K nejnovějším folklorním tradicím se však řadí festival Česko-polské setkání v Jablonci nad Nisou, který příští rok oslaví polokulaté – již páté výročí svého vzniku. Hejtman M. Půta v závěru jednání přislíbil podporu nejen tomuto festivalu, ale i všem dalším folklorním akcím a souborům v regionu. Podle jeho názorů si ji zaslouží i proto, že specifickou měrou přispívají k rozmanitosti kulturního a společenského života v regionu severních Čech i k jeho atraktivitě podmiňující další rozvoje turistického ruchu.

Stejně jako hejtmana informoval Z. Pšenica o poslání a cílech Folklorních sdružení ČR i jeho náměstkyni pro cestovní ruch, památkou péči a kulturu Hanu Maierovou a Alenu Losovou, radní pro školství, mládež a zaměstnanost. V závěru jednání se obě představitelky Libereckého kraje shodly, že formy vzájemné osobní informování o aktivitách sdružení přispívají k účinnější spolupráci orgánu veřejné samosprávy s folkloristy v Libereckém kraji.

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR