Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Jan Rokyta, muzikant, folklorista, hudební redaktor,publicista nás opustil

Jan Rokyta, muzikant, folklorista, hudební redaktor,publicista nás opustil

23.7.2012

22. července 2012 zemřel náš kolega a přítel, hudební redaktor, dramaturg, publicista, muzikant a významný folklorista Jan Rokyta. Folklór, to je zeměpis, říkával Jan Rokyta, když pracoval s lidovou písní. Kdo se s ním dostal do řeči, zjistil, že lidová píseň, či chcete-li - folklór, není jen zeměpis, ale taky historie a filosofie, jednodušeji láska a nenávist, smutek a radost, agrese i pohlazení. A Janek Rokyta byl jako ta písnička.

Svou první rozhlasovou legitimaci dostal v roce 1953. Ano, bylo mu tehdy pouhých patnáct let, synek z Jasenné studoval v Ostravě střední školu, ale už tehdy externě spolupracoval s ostravským studiem. Mnohem později mu byla přidělena kancelář číslo 308. Byla to místnost, v níž působil jeho předchůdce dr. Ivo Stolařík, iniciátor hudebně-rozhlasových setkání s názvem Zpěvem k srdci. Právě na tento hudební počin Iva Stolaříka Janek Rokyta navázal v roce 2006, snad pod vlivem genia loci oné kanceláře, a Zpěvem k srdci obnovil. Jednou za čtvrt roku se ve studiu 1 sešlo publikum s muzikanty.

První hodinu přenášela rozhlasová technika živě a během večera pravidelně došlo na společné zpívání, neboť se vstupenkou u dveří každý z hostů vyfasoval taky noty a slova. Po Janovi Rokytovi zůstaly v ostravském rozhlasovém archivu stovky hudebních snímků a stovky nejrůznějších pořadů, mimo jiné například cykly Píseň domova, Zazpívejte si s námi nebo Folklórní notování, ale taky třeba Polepšené písničky, které natočil se svým přítelem Ludvíkem Vaculíkem.

Nové už nepřibudou, ale staré si můžeme znovu poslechnout. Atmosféru čtvrtletníku setkání Zpěvem k srdci už nezažijeme. Ledaže si trochu počkáme, zpívat a hrát se totiž od včerejška bude o pár pater výše. Kancelář číslo 308 však už navždy bude patřit Rokytovi z Jasenné a pokud tam někoho pustí a nechá, má to tak být a zůstat.

Daniel M A R T Í N E K, ČRO OSTRAVA

OSUDY - Jan Rokyta

Říkává se, že život přeje připraveným. A uchystá-li rodina dětem bohaté duševní zázemí, pak bývají připraveny i děti. Jan Rokyta k těm šťastným patří. Jak tvrdí - "uhodil do něj blesk". Dodejme, že v tom okamžiku vzal na sebe podobu cimbálu. Jan Rokyta na něj hudebně kouzlí dodnes. Patří k lidem, kteří ctí váhu slova i tónu. Umí naslouchat a rozdávat. Ostravská rozhlasová fonotéka jeho zásluhou vydává přebohaté hudební svědectví o našich předcích i současnících. (Poutavé vyprávění k nim Jan Rokyta pravidelně připojuje nejen ve vysílání Českého rozhlasu 2 – Praha.)

Není dobrého lidového muzikanta, o kterém by Jan Rokyta nevěděl a nenatáčel s ním. Jeho jméno je spojeno se slavnou érou Pražských madrigalistů, Českého rozhlasu Ostrava, s prvotřídní cimbálovou muzikou Technik, kterou Jan Rokyta založil a vedl, s nevšedními lidmi, s festivaly a lidovými písněmi. Usedne-li Jan Rokyta k cimbálu či k rozhlasovému mikrofonu, je to vždy svátek.

Jan Rokyta je významný foklorista, hudební realizátor a instrumentalista. Rodák z Jasenné na jižním Valašsku nabyl autodidaktickým způsobem základy hry na cimbál už v dětství.

V roce 1958 založil cimbálovou muziku TECHNIK Ostrava, v níž působil více než padesát let jako umělecký vedoucí, cimbalista a hudební upravovatel. V letech 1970 – 1980 působil v komorním souboru České filharmonie „Pražští madrigalisté“, kde vytvořil řadu hudebních realizací zámecké hudby 17. a 18.století. Už více než 40 let pravidelně spolupracuje jako muzikant, upravovatel a poradce s řadou moravských cimbálových muzik, za všechny uveďme BROLN, Břeclavan, Vonicu Krumvíř, Varmužovu cimbálovou muziku, Kunovjan, Horňáckou muziku Martina Hrbáče a další. Významná byla i jeho dlouholetá spolupráce s romskou lidovou hudbou Josefa Gini z Opavy.

Jan Rokyta je členem senátu programové rady Mezinárodního folklorního festivalu ve Strážnici, podílí se i na přípravách řady dalších folklorních festivalů. V posledních letech se věnuje také moderování folklorních koncertů a je rovněž předsedou hodnotících komisí celostátní soutěže dětských interpretů „Zpěváček“ ve Velkých Losinách, Mezinárodní soutěže cimbalistů ve Valašském Meziříčí a celostátní soutěže dětských souborů lidových nástrojů, působící při ZUŠ v České republice. Jan Rokyta pracuje několik desítek let jako hudební redaktor Českého rozhlasu Ostrava a kromě vlastní redaktorské činnosti je i významným spolutvůrcem zdejší rozhlasové fonotéky, která systematicky mapuje etnografické regiony východní Moravy a Slezska.

Převzato z : www.rozhlas.cz/ostrava/portal/

#http://www.cimbalovamuzika.cz/index.php?lang=cz&menu=akt
Milí příznivci lidové hudby a folkloru, Hluboce zarmouceni oznamujeme, že nás dne 22.července 2012 náhle opustil náš  milovaný otec Jan Rokyta, hudebník a folklorista. Většině z Vás jistě neušly internetové zprávy, ve kterých některé servery již 23.7. oznámily datum a hodinu   posledního rozloučení s naším otcem.
Vzhledem k plánovanému charakteru obřadu a kapacitě kostela v Jasenné cítíme potřebu uvést věci na pravou míru:
Na výslovné přání rodiny, je poslední rozloučení s Janem Rokytou v Jasenné určeno pouze úzkému rodinnému kruhu, nejbližším přátelům Jana Rokyty a obyvatelům jeho rodné obce Jasenná. Prosíme proto všechny příznivce, kteří neobdrželi parte, aby respektovali toto rozhodnutí a zvážili svou účast na posledním rozloučení v Jasenné dne 27.7.2012.
  Zároveň tímto chceme širokou folklorní obec pozvat na Vzpomínkový koncert k osobnosti Jana Rokyty pod názvem "HUDBA PRAVDY", kde společně uctíme jeho památku. Koncert se uskuteční v  září 2012 v Ostravě a o dalších detailech Vás  budeme v nejbližší době informovat.
  Děkujeme za pochopení
  Jan a Pavel Rokytovi, synové