Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Hodnocení letošních festivalů v Senátu.

Hodnocení letošních festivalů v Senátu.

28.10.2009

V jednacím sále Senátu Parlamentu ČR se včera uskutečnilo slavnostní setkání ředitelů folklorních festivalů a slavností,  starostů a primátorů festivalových měst a obcí v rámci jednání senátního Výboru pro vzdělání a kulturu. Pořadatelé, organizátoři a partneři letošních 54 festivalů a slavností hodnotili jejich průběh a hovořili i o dalších přípravách v roce 2010.

Jednání zahájil a účastníky přivítal předseda Výboru Senátu pro vzdělání, vědu, kulturu, lidská práva a petice Jaromír Jermář. Předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica pak uvítal i řadu hostů, mezi kterými byli i senátoři, představitelé partnerských organizací, mediálních partnerů členských festivalů FoS ČR a zástupci velvyslanectví.

V úvodu diskuse vystoupila první místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková, která ocenila obětavou a záslužnou práci práci pořadatelů festivalů a připomenula, že folklor učí znát kdo jsme, naše národní hodnoty, tradice. Účastí zahraničních souborů na našich slavnostech poznáváme zároveň lidovou kulturu z řady zemí Evropy i jiných kontinentů.

Senátor Jaromír Jermář vyjádřil uznání všem, kteří rozvíjejí lidové umění. Folklor označil za duši národa, který současně prostřednictvím velkého množství zahraničních výměn souborů a návštěv festivalů pomáhá k mezinárodnímu porozumění.

O velmi úspěšné spolupráci slovenských a českých folklorních souborů a festivalů hovořili velvyslanec Slovenské republiky v Praze Peter Brňo, ředitel Slovenského institutu v Praze Vlado Valovič a předseda Folklorní unie na Slovensku Štefan Zima, který připomenul letošní 10. výročí Dnů tradiční lidové kultury, v rámci kterých jsou  každoročně  organizována setkání dětských zpěváků, tanečníků a muzikantů.

Státní tajemnice ministryně školství, mládeže na tělovýchovy Eva Bartoňová, ředitel Dětské tiskové agentury Slávek Hrzal a další diskutující hovořili s uznáním o obětavé práci mnoha učitelů, kteří vedou dětské folklorní soubory, organizují soutěže, přehlídky, podílejí se na organizaci festivalů a dalších akcích.

Předseda Ochraného svazu autorů Roman Strejček připomenul letošní 90. výročí OSA a kladně hodnotil spolupráci s FoS ČR, pořadateli festivalů a dalších  folklorních akcí.

Ilja Racek, ředitel Studia ČT v Ostravě informoval, že letos tvůrci  Folklorního magazínu natáčeli a vysílali reportáže z 15 členských festivalů a další reportážeo souborech. Česká televize počítá s pravidelným  sobotním vysíláním pořadů Folklorika a Foklorní magazín i v příším roce.
Paní Zuzana Foglarová z Českého rozhlasu a ředitelé TV NOE Leoš Ryška a Martin Holík Radia Proglas hovořili o folklorních pořadech ve vysílání svých stanic.

Tajemník FoS Jiří Pokorný informoval přítomné o rozsáhlé propagační činnosti FoS ČR v oblasti propagace a mediální podpoře festivalů v  časopisu FOLKLOR, internetových stránek www.folklornisdruzeni.cz, tiskových zpráv, publikací Cesty za Folklorem, Kalendářem folklorních akcí, účasti na veletrzích cestovního ruchu atp.
Pozitivní je nárůst návštěvnosti webových stránek, která dosahuje 20 000 návštěv v měsíci. V příštím roce vyjdou v rámci projektu cestovního ruchu ROP JV Morava a Vysočina publikace Folklorní kaleidoskop, multimediální produkty o lidové kultuře v těchto krajích a rovněž webové stránky.

Už tradičně v rámci setkání ředitelů festivalů udílí Folklorní sdružení ČR Putovní pohár obcim s nejvýraznějším programem dlouhodobé péče o místní lidové tradice. Letos Pohár a další ceny převzali představitelé obce Jankov- Holášovice, která je mj. organizátorem každoročního festivalu řemesel. Druhé místo získal městys Špálov a třetí Lužice u Hodonína.

O konkrétní spolupráci s folklorním hnutím hovořili i místopředseda Spolku za rozvoj venkova, senátor Jiří Žák a předseda Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska Petr Sedláček. Jménem Klubu českých turistů vystoupil emeritní předseda Evropské turistické asociace Jan Havelka, který zmínil rostoucí  zájem členů KČT o folklorní akce.

První místopředseda FoS ČR Ladislav Michálek informoval o účasti zahraničních souborů na letošních festivalech organizované Sdružením. Na festivalech vystupovaly mj. soubory z Číny, Gruzie, Indonézie, Kapverdských ostrovů, Konga, Uzbekistánu, Austrálie, Indonézie, Izraele, Ruska, Argentiny, Itálie, Řecka, Polska a samozřejmě řada souborů ze Slovenska.
Bohužel z důvodů světové finanční krize se neuskutečnily dohodnuté zájezdy souborů z Kolumbie, Nového Zélandu, Venezuely, Mexika, Syrie, Alžíru.

Za Vojenský umělecký soubor Ondráš poděkovala paní Hana Maděričová za výraznou podporu účastníků a návštěvníků festivalů při záchraně souboru v rámci podpisové kampaně

V závěru jednání předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica poděkoval všem organizátorům, účastníkům a partnerům všech letošních 54 festivalů a slavností za jejich práci a podporu. Připomenul, že letos, v době ekonomické krize, nebylo jednoduché řadu akcí organizovat, finančně zajistit, ale díky obětavosti pořadatelů a podpoře partnerů a neutuchající aktivitě souborů se dobrá věc podařila a festivaly a slavnosti shlédlo téměř 1,5 milionu návštěvníků.

Zbývajícím letošním festivalům Tradice Evropy v Chrudimi a Pardubicích, Setkání Lidových muzik v Praze, Adventní prozpěvování v Říčanech u Prahy a Souznění v Ostravě popřál pak mnoho úspěchů a diváků.

Na začátku jednání a o přestávce zahrála a zazpívali účastníkům lidové melodie Renata a Josef Pospíšilovi.

D. Macháček

Foto: Svetozár Plesnik a Marta Hubová