Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Setkání folkloristů s hejtmanem Zlínského kraje

Setkání folkloristů s hejtmanem Zlínského kraje

17.4.2014

ZLÍN – Stanislav Mišák se jako hejtman Zlínského kraje pravidelně setkává s folkloristy regionu již od roku 2009. Svědkem toho letošní – již pátého – se stala ve středu 16. dubna odpoledne kavárna Šachmat v prostorách Baťova institutu. Na pozvání hejtmana si zde dalo dostaveníčko bezmála čtyři desítky ředitelů folklorních festivalů, vedoucích souborů, starostů festivalových měst a dalších osobností bytostně spjatých s folklorním děním v regionu.

K přítomným v úvodu promluvil Stanislav Mišák, který ocenil zejména jejich dobrovolně obětavou práci ve prospěch udržování a dalšího rozvoje lidové kultury. „Nebýt vás“, zdůraznil hejtman, „dnes bychom si o lidových tradicích a jejich roli v životě člověka i celé společnosti četli jenom knížkách. Za to, co děláte pro jejich udržení a předávání mladým generacím, vám patří obrovské poděkování. Na druhé straně jsem velmi rád, že máme v regionu velmi moudré starosty a další pracovníky veřejných samospráv, kteří dobře chápou význam vaší činnosti a nezištně vás podporují.“

Podle slov hejtmana je situace při financování potřeb lidové kultury z prostředků kraje stále složitější, na druhé straně ani ´kupa peněz´ ještě nezaručuje, že ten nebo jiný festival bude dobrý. K tomu je zapotřebí ´srdíčko´, které neodmyslitelně k folkloru patří. „Jsem velmi rád,“ zdůraznil v závěru svého proslovu Stanislav Myšák, že svoji lásku, svůj vztah k folkloru přenášíte na děti a mladé lidi. To je záruka, že Zlínský kraj zůstane i do budoucna regionem s živými lidovými tradicemi.

V další části setkání, kterého se rovněž zúčastnili předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica a místopředseda FoS ČR Ladislav Michálek, vystoupili představitelé folklorních festivalů, nad nimiž hejtman Zlínského kraje převzal letos záštitu. Za 27. Dětský folklorní den v Liptále a 45. Mezinárodní folklorní festival Liptálské slavnosti promluvila jejich ředitelka Andrea Čalová; dramaturgii 21. Armádního folklorního festivalu Rožnovská valaška ve stručnosti přiblížil jeho organizační ředitel Petr Müller; o novinkách 21. Mezinárodního dětského folklorního festivalu Kunovské léto jeho hovořil ředitel Lubomír Habarta;

Zaměření 7. Folklorního festivalu Soláň – Léto na Soláni nastínil jeden z jeho zakladatelů – architekt Jiří Kotásek; profil 12. Setkání muzikantů v Bílých Karpatech představil jeho ředitel Josef Smýkal; o záměrech 8. Mezinárodního folklorního festivalu Vsetínský krpec hovořila jeho ředitelka Iveta Táborská. Závěr informačního „festivalového kolečka“ patřil Radce Ehrenbergerové, prezidentce 22. Mezinárodního festivalu dětských folklorních souborů Písní a tancem v Luhačovicích, který se podle jejich informací uskuteční ve změněném termínu – ve dnech 18.–21. září 2014.

Účastníci letošní setkání rovněž uctili významná jubilea živých legend moravského folkloru – Františka Hamady a Oldřicha Krejčího, kteří letos oslavili 100 let od narození. Hejtman Stanislav Mišák jim jako výraz poděkování a uznání jejich celoživotního přínosu v oblasti kultury a zachování folklorních tradic udělil Pamětní medaili Zlínské kraje II. stupně.

Neformální atmosféru svým způsobem již tradičního setkání umocnili zpěváčci – sourozenci Martin a Pavel Macháčovi z Valašských Kobouků a hudecká muzika Hudci Pondělníci se sólistou Janem Vančurou.

Kontakt:

Folklorní sdružení ČR