Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

20.4.2009

GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

…uspořádala východočeská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky spolu s partnery AKC ČR. Záštitu nad akcí, jejímž hlavním partnerem byla firma Vitana, opět převzalo město Hradec Králové.

První dubnová sobota byla ve městě na soutoku Labe a Orlice, přezdívaném Salon republiky, ve znamení nejen nádherného slunečného počasí, ale stala se opět po roce zářícím gastronomickým salonem pro všechny, kdo jej navštívili. V ranních hodinách byl v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové odstartován již IV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a XIV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí. Součástí letošního ročníku bylo i rozšíření soutěžních kategorií o doprovodnou soutěž Gastro Hradec Carving Cup, jako kvalifikace pro Českou republiku

na 1. Mistrovství Evropy ve vyřezávání melounů.

Slunce jakoby probouzelo nejen přírodu, ale také inspirovalo k výkonům

i soutěžící, kteří se stejně jako odborní komisaři sjeli z celé republiky

i ze zahraničí. Návštěvníci výstavy měli možnost posoudit téměř 200 soutěžních výrobků; zvláště u kategorií cukrářských a zvláštní výrobky byla čitelná svěží jarní tematika a velikonoční motivy.

…slovy paní Urbanové z východočeské pobočky…“…jsem s letošní účastí

co do počtu účastníků a kvality prací za organizátory spokojena; myslím, že se nám podařilo opět soutěž programově obohatit, kvalitativně posunout; komisaři jistě mají co hodnotit, je zde znát snaha o realizaci nových nápadů i zlepšení stálých účastníků, a to je velký přínos. Prostřednictvím výstavy se dostane mnoho zajímavých podnětů, odborných informací o současných trendech v gastronomii k širokému okruhu návštěvníků.“

V tomto ročníku si titul Mistr republiky v kategorii kuchař odnesl Radek David z Restaurantu La veranda Praha, Mistr republiky v kategorii cukrář byl udělen Pavlíně Klopfštokové ze SŠ řemesel a služeb Děčín, Gastroteam Nowaco. Oba mistři spolu s titulem obdrželi  Pohár Rudolfa Přibyla.

Školy, připravující vítězného juniora, obdržely prestižní cenu Gastro Hradce Pohár Milana Burdy. V  kategorii kuchař získal nejvyšší hodnocení Milan Šmíd, ze SOŠ a SOU Sušice, v kategorii cukrář Veronika Kadubcová z VOŠ, SOŠ

a SOU Bzenec. Tato soutěžní práce upoutala i pana primátora Otakara Divíška, který za ni při vyhodnocení osobně předal Cenu primátora Hradce Králové.

Carving Cup - vyřezávání melounů má své dva postupující favority a těmi jsou Martin Šrejber z Trutnova  a Jana Davidová z Hustopečí nad Bečvou.

Komise, složená z předních odborníků naší gastronomie, pod vedením Jiřího Krále a Pavlíny Berzsiové, hodnotila téměř 20 kategorií; všechny výrobky byly hodnoceny anonymně podle soutěžních čísel.

Každý z komisařů hodnotil soutěžní výrobek podle čtyř hlavních kritérií: prezentace, sestavení, odborná příprava, aranžmá a podávání; jejich obsahem bylo například hodnocení využití inventáře a doplňků, skladba barev, surovin a vzájemná harmonie, preciznost provedení, velikost porcí, náročnost technologie výroby, nápaditost a nové trendy. V kategorii zvláštních výrobků se hodnotila také originalita, stupeň obtížnosti a umělecké zpracování.

Každý soutěžní výrobek mohl získat v součtu maximálně 40 bodů.

Zvláštní pozornost a ocenění si zasloužila práce členů seniorského klubu, kteří pod vedením Jiřího Eichnera připravili v letošním roce ukázku staročeských mís z období konce 19. a začátku 20. století. Na stříbře byl připraven například Jelení hřbet vytejkaný špekem a Pína z pickoviny. Součástí tabule byly i receptury těchto mís, které spolu s povídáním o staročeské kuchyni, doplněné slovníčkem staročeských názvů rozdávali všem návštěvníkům. Toto připomenutí naší historie, které podpořila firma Nowaco a Golem,  se setkalo s velkou odezvou.

V doprovodném programu probíhaly také prezentace gastronomických škol. Slavnostní tabule, panely, výstavky, jejichž expozice jako vždy návštěvníky zaujaly. Žáci jednotlivých učebních oborů prezentovali rovněž svou zručnost a odbornost; atraktivních soutěží o ceny se mohli zúčastnit všichni návštěvníci. Důležitým zpestřením a obohacením jako každý rok byl i veletrh firem s gastronomickým nebo potravinářským zaměřením.

V letošním roce poprvé proběhlo setkání zástupců AKC ČR se zástupci škol s gastronomickým zaměřením. Tato setkání by se měla stát pravidelnou součástí všech soutěží, místem pro vzájemné předávání informací o možnostech spolupráce, odborném vzdělávání pedagogů i žáků a diskuzi všech dotazů a konkrétních podnětů.

Tento jarní den v Aldisu byl prostorově i časově využit bezezbytku. Závěrečné vyhodnocení a předání cen všem soutěžícím byl zároveň odměnou i poděkování všem, kteří se zúčastnili a všem, kteří se na přípravě a realizaci podíleli.

Děkujeme partnerům a příznivcům Asociace, městu Hradec Králové, vedení Kongresového centra Aldis a firmy Vitana  za jejich podporu a věříme, že se  v Salonu republiky opět sejdeme při přípravě dalšího, již jubilejního XV.ročníku této soutěže.

Za AKC ČR

Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR

Výsledky:

GASTRO HRADEC 2009 HODNOCENÍ

Ocenění: hlavní ceny soutěžesoutěž seniorů - kuchaři a cukráři

mistr České republiky kuchař a nejvyšší ocenění Gastro Hradce - pohár Rudolfa Přibyla
1. Radek David   LA VERANDA RESTAURANT, Praha
2. Ondřej Eibl Orea Hotel Dvořák Tábor
3. Lukáš Krepčík Gastroteam Nowaco, Kralupy nad Vltavou

mistr České republiky cukrář a nejvyšší ocenění Gastro Hradce - pohár Rudolfa Přibyla
1. Pavlína Klopfštoková SŠ řemesel a služeb, Děčín, Gastroteam Nowaco
2. Alena Kirpalová Regionální tým Praha, Pražská a Středočeská pobočka AKC ČR