English version
Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

20.4.2009

GASTRO HRADEC již po čtrnácté…

…uspořádala východočeská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů České republiky spolu s partnery AKC ČR. Záštitu nad akcí, jejímž hlavním partnerem byla firma Vitana, opět převzalo město Hradec Králové.


První dubnová sobota byla ve městě na soutoku Labe a Orlice, přezdívaném Salon republiky, ve znamení nejen nádherného slunečného počasí, ale stala se opět po roce zářícím gastronomickým salonem pro všechny, kdo jej navštívili. V ranních hodinách byl v Kongresovém centru Aldis v Hradci Králové odstartován již IV. ročník mistrovství republiky kuchařů a cukrářů a XIV. ročník národní soutěže kuchařského a cukrářského umění s mezinárodní účastí. Součástí letošního ročníku bylo i rozšíření soutěžních kategorií o doprovodnou soutěž Gastro Hradec Carving Cup, jako kvalifikace pro Českou republiku

na 1. Mistrovství Evropy ve vyřezávání melounů.

Slunce jakoby probouzelo nejen přírodu, ale také inspirovalo k výkonům

i soutěžící, kteří se stejně jako odborní komisaři sjeli z celé republiky

i ze zahraničí. Návštěvníci výstavy měli možnost posoudit téměř 200 soutěžních výrobků; zvláště u kategorií cukrářských a zvláštní výrobky byla čitelná svěží jarní tematika a velikonoční motivy.

…slovy paní Urbanové z východočeské pobočky…“…jsem s letošní účastí

co do počtu účastníků a kvality prací za organizátory spokojena; myslím, že se nám podařilo opět soutěž programově obohatit, kvalitativně posunout; komisaři jistě mají co hodnotit, je zde znát snaha o realizaci nových nápadů i zlepšení stálých účastníků, a to je velký přínos. Prostřednictvím výstavy se dostane mnoho zajímavých podnětů, odborných informací o současných trendech v gastronomii k širokému okruhu návštěvníků.“

V tomto ročníku si titul Mistr republiky v kategorii kuchař odnesl Radek David z Restaurantu La veranda Praha, Mistr republiky v kategorii cukrář byl udělen Pavlíně Klopfštokové ze SŠ řemesel a služeb Děčín, Gastroteam Nowaco. Oba mistři spolu s titulem obdrželi  Pohár Rudolfa Přibyla.

Školy, připravující vítězného juniora, obdržely prestižní cenu Gastro Hradce Pohár Milana Burdy. V  kategorii kuchař získal nejvyšší hodnocení Milan Šmíd, ze SOŠ a SOU Sušice, v kategorii cukrář Veronika Kadubcová z VOŠ, SOŠ

a SOU Bzenec. Tato soutěžní práce upoutala i pana primátora Otakara Divíška, který za ni při vyhodnocení osobně předal Cenu primátora Hradce Králové.

Carving Cup - vyřezávání melounů má své dva postupující favority a těmi jsou Martin Šrejber z Trutnova  a Jana Davidová z Hustopečí nad Bečvou.

Komise, složená z předních odborníků naší gastronomie, pod vedením Jiřího Krále a Pavlíny Berzsiové, hodnotila téměř 20 kategorií; všechny výrobky byly hodnoceny anonymně podle soutěžních čísel.

Každý z komisařů hodnotil soutěžní výrobek podle čtyř hlavních kritérií: prezentace, sestavení, odborná příprava, aranžmá a podávání; jejich obsahem bylo například hodnocení využití inventáře a doplňků, skladba barev, surovin a vzájemná harmonie, preciznost provedení, velikost porcí, náročnost technologie výroby, nápaditost a nové trendy. V kategorii zvláštních výrobků se hodnotila také originalita, stupeň obtížnosti a umělecké zpracování.

Každý soutěžní výrobek mohl získat v součtu maximálně 40 bodů.

Zvláštní pozornost a ocenění si zasloužila práce členů seniorského klubu, kteří pod vedením Jiřího Eichnera připravili v letošním roce ukázku staročeských mís z období konce 19. a začátku 20. století. Na stříbře byl připraven například Jelení hřbet vytejkaný špekem a Pína z pickoviny. Součástí tabule byly i receptury těchto mís, které spolu s povídáním o staročeské kuchyni, doplněné slovníčkem staročeských názvů rozdávali všem návštěvníkům. Toto připomenutí naší historie, které podpořila firma Nowaco a Golem,  se setkalo s velkou odezvou.

 

V doprovodném programu probíhaly také prezentace gastronomických škol. Slavnostní tabule, panely, výstavky, jejichž expozice jako vždy návštěvníky zaujaly. Žáci jednotlivých učebních oborů prezentovali rovněž svou zručnost a odbornost; atraktivních soutěží o ceny se mohli zúčastnit všichni návštěvníci. Důležitým zpestřením a obohacením jako každý rok byl i veletrh firem s gastronomickým nebo potravinářským zaměřením.

V letošním roce poprvé proběhlo setkání zástupců AKC ČR se zástupci škol s gastronomickým zaměřením. Tato setkání by se měla stát pravidelnou součástí všech soutěží, místem pro vzájemné předávání informací o možnostech spolupráce, odborném vzdělávání pedagogů i žáků a diskuzi všech dotazů a konkrétních podnětů.

Tento jarní den v Aldisu byl prostorově i časově využit bezezbytku. Závěrečné vyhodnocení a předání cen všem soutěžícím byl zároveň odměnou i poděkování všem, kteří se zúčastnili a všem, kteří se na přípravě a realizaci podíleli.

Děkujeme partnerům a příznivcům Asociace, městu Hradec Králové, vedení Kongresového centra Aldis a firmy Vitana  za jejich podporu a věříme, že se  v Salonu republiky opět sejdeme při přípravě dalšího, již jubilejního XV.ročníku této soutěže.

Za AKC ČR

Zuzana Albrechtová, manažer AKC ČR

 

 

Výsledky:

 

 GASTRO HRADEC 2009 HODNOCENÍ  
     
Ocenění: hlavní ceny soutěžesoutěž seniorů - kuchaři a cukráři  
     
 mistr České republiky kuchař a nejvyšší ocenění Gastro Hradce - pohár Rudolfa Přibyla
1. Radek David   LA VERANDA RESTAURANT, Praha  
2. Ondřej Eibl Orea Hotel Dvořák Tábor 
3. Lukáš Krepčík Gastroteam Nowaco, Kralupy nad Vltavou 
     
 mistr České republiky cukrář a nejvyšší ocenění Gastro Hradce - pohár Rudolfa Přibyla
1. Pavlína Klopfštoková SŠ řemesel a služeb, Děčín, Gastroteam Nowaco  
2. Alena Kirpalová Regionální tým Praha, Pražská a Středočeská pobočka AKC ČR 
3. Lucie Benešová VOŠ, SOŠ a SOU, Bzenec 
   soutěž juniorů - kuchaři a cukráři  
 kuchař - junior    
 prestižní cena pro připravující školu - pohár Milana Burdy
1. Michal Šmíd   SOŠ a SOU, Sušice  
2. Vít Hrouda Juniorský národní tým 
3. Pavel Býček Kuchařské studio Luděk Bil, Přerov 
     
 cukrář - junior    
 cena Primátora města Hradec Králové a prestižní cena pro připravující školu - pohár Milana Burdy
1. Veronika Kadubcová VOŠ, SOŠ a SOU, Bzenec  
2. Michal Jaňour Juniorský národní tým 
3. Lenka Bazlerová Hotelová škola, Mariánské Lázně 

 

kategorie:UMĚLECKÉ CUKRÁŘSTVÍ a KUCHAŘSTVÍ  
Anděla Pažoudková JaJa Pardubický perník, Pardubice  
Kategorie:UMĚLECKÉ CUKRÁŘSTVÍ a KUCHAŘSTVÍ - junior  
Jana Kolenská SŠ gastronomie a služeb, Nová Paka  
kategorie:UMĚLECKÝ VÝROBEK - vyřezávaná zelenina  
Anna Strnadlová Soukromě, Všechovice 
kategorie:UMĚLECKÝ VÝROBEK junior - vyřezávaná zelenina   
Petra Kosová Soukormá HŠ Bukaschool, Most  
kategorie:Handicapovaní - kuchař, cukrář, umělecký výrobek  
Monika Mertová Labská hotelová škola a SOU, Pardubice  
kategorie:CUKRÁŘ - senior  
Pavlína Klopfštoková  SŠ řemesel a služeb, Děčín, Gastroteam Nowaco   
kategorie:KUCHAŘ - senior  
Radek David  LA VERANDA RESTAURANT, Praha   
     

 

 

kategorie: Carving cup - soutěž v časovém limitu - vyřezávání melounů - nominace na ME
Martin Šrejber soukromě, Trutnov 
Jana Davidová Váhala a spol.s.r.o, Hustopeče nad Bečvou 
kategorie:CUKRÁŘ - junior  
Veronika Kadubcová  VOŠ, SOŠ a SOU, Bzenec   
kategorie:KUCHAŘ - junior  
Michal Šmíd  SOŠ a SOU, Sušice   
      

 

 

SOUTĚŽNÍ KATEGORIE pro rok 2009

 KUCHAŘ SENIOR: 

Slavnostní rautová mísa pro 8 osob,

Restaurační mísa pro 2osoby

 

6 různých předkrmů na talíři ,

a Menu pro jednu osobu o 5 chodech,

 

 

Šest druhů finger foods po pěti kusech

Denní menu pro jednu osobu o 3 chodech

 

KUCHAŘ JUNIOR do 21 let: 

Slavnostní rautová mísa pro 8 osob,

 

Restaurační mísa pro 2osoby

a Menu pro jednu osobu o 4 chodech,

Šest druhů finger foods po pěti kusech

 

 CUKRÁŘ SENIOR: 

Mísa Petits Fours

 6 různých teplých nebo studených dezertů, připravených a podávaných samostatně po 1 porci.         a 1  slavnostní dort

 Čtyři dorty na rozličné téma

 

CUKRÁŘ JUNIOR do 21 let: 

Mísa Petits Fours

6 různých teplých nebo studených dezertů

Dva dorty na rozličné téma

 

Umělecké kuchařství a cukrářství „Artistika“

4 zadání zhotovení uměleckého exponátu, zadání se liší použitím materiálů

KATEGORIE PRO HANDICAPOVANÉ: 

Kuchařský, cukrářský a umělecký výrobek

 

 

Podrobnější informace, výsledky, vyjádření komisařů a fotogalerii najdete na : www.akc.cz

 

Kalendárium

Fkaleidoskop

Folklorní kaleidoskop