Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Regiony > Zprávy, aktuality > ŠEVČÍK- Moravský folklorní soubor reprezentoval na Taiwanu

ŠEVČÍK- Moravský folklorní soubor reprezentoval na Taiwanu

19.10.2014

Je tomu téměř doslova pár dní, co se členové Ševčíku-Moravského folklorního souboru vrátili z cesty na Taiwan. Ve dnech 2.-11.10 předvedli své tanenční umění na Nan Ying International Folklore festivalu v Tainan City na Taiwanu. Během 10 dnů zde předvedli repertoár tanců z Valašských Beskyd, kterým se soubor tradičně zabývá, a setkali se s velkým úspěchem.

Nan Ying folklore festival se se uskutečnil v regionu Tainan City na Taiwanu. Cílem festivalu bylo předvést kulturu a ducha přátelství mezi národy, která v umění nemá hranice, a přinést odlišnou kulturu obyvatelům Tainanu. Mezinárodního festivalu se účastnilo 90 souborů celkem z 20 zemí světa a 5 kontinentů. V rámci série samostatných tanečních koncertů Ševčík-MFS vystupoval společně se soubory z Filipín, Malajsie, Nového Zélandu, Mexika, Turecka nebo Egypta. Festivalu se účastnili ale také soubory z Japonska, Itálie, Nepálu, Tuvalu, Mongolska, Singapuru, Ukrajiny a dalších zemí.

Koncerty byli v rámci festivalových pódií přístupné pro veřejnost zdarma a taneční vystoupení se konaly po celou dobu průběhu festivalu, minimálně 1x denně. Taneční vystoupení souboru doprovázela muzika složená z muzikantů cimbálových muzik Úsměv a TOLAR, se kterými soubor již několik let spolupracuje.

„Největší úspěch měly naše figurální pásma valašských tanců, u kterých jsme se dočkali dokonce potlesku na otevřené scéně. Velmi se líbil také typicky valašský zbojnický odzemek, který poutal pozornost především využíváním našich valašek – tradiční zbojnické zbraně. Překvapilo nás, že tradiční točené párové tance byly tentokrát v pozadí zájmu návštěvníku festivalu, přesto i ty si vysloužili velmi vřelé přijetí“ upřesnil Tomáš Svrčina, organizační vedoucí souboru Ševčík-MFS.

Ševčík předvedl téměř celý svůj repertoár a na všech místech, kde vystupoval, se setkal s velkým zájmem a pozorností obyvatel Taiwanu. Tanečníci ale tančili nejen na koncertních pódiích. Navštívili také místní střední školu, základní školu i školku a na všech těchto místech vždy předvedli v rámci krátké prezentace, jak vypadá valašský folklor. Všude se setkali se zájmem o své taneční umění, snahou naučit se alespoň základní taneční kroky a obrovskou pohostinností. Součástí každého takového setkání byla i ukázka některé z forem tradiční Taiwanské kultury. Členové souboru si tak mohli vyzkoušet bubnování na obrovské bubny, tradiční Taiwanské tance, ale také psaní znaků. Součástí každé takové návštěvy byla i ochutnávka nejrůznější podoby místní kuchyně, často vyloženě regionálního rázu. V rámci pobytu představil soubor také v přibližně hodinové prezentaci Českou republiku a její tradice i zvyky. Specificky pak region Beskydského Valašska - jeho zvyky i tradiční oděvy a tance dané oblasti.

V průběhu pobytu na Taiwanu se tanečníci ze Ševčíku setkali se starostou města Tainan, jednotlivých měst, kde se konaly koncerty v rámci šňůry tanečních vystoupení, i s představitely vlády celé oblasti Tainan city včetně její mluvčí a hlavního představitele pana Ching Te Lai. Součástí pobytu byl i taneční workshop, kde se čeští tanečníci naučili základům tradičních Taiwanských tanců a naopak zase členové Taiwanského souboru základům těch valašských. Organizátoři festivalu mysleli také na volný čas členů souboru. Pro tanečníky ze Ševčíku i jejich hudební doprovod uspořádali v rámci volného dne výlet k oceánu, do přírodní rezervace i návštěvu místních kulturních památek s podrobným výkladem.

„O našem pobytu na Taiwanu byla dvakrát přímá zmínka v místních novinách. Kamkoli jsme přišli, budili jsem až nezvyklý zájem a pro nás naprosto nezvykle obrovské nadšení. Všichni se s námi chtěli fotit, každý se vyptával na naši zemi, lidé nám nosili dárky, zvali nás k jídlu a všeobecně byli vůči nám otevření opravdu ve velkém. Na hotelu jsme bydleli se souborem z Mexika a Nového Zélandu, s kterými jsme byli v kontaktu a mohli jsme si vyměnit poznatky a zkušenosti nejen o festivalu, ale i o kultuře našich zemí. Něco takového je nezapomenutelný zážitek a tak to i všichni členové našeho souboru vnímají,“ upřesnil ještě Tomáš Svrčina.

„Cestovali jsme do neznámé země a nevěděli jsme, co očekávat a nač se připravit. Na místě jsme našli pohostinnou a vlídnou zemi plnou úžasných lidí, zajímavé kultury, často bizarní a pro nás zcela nezvyklé, ale o to více fascinující. Náš dík patří organizátorům festivalu za skvěle připravený každodenní program, možnost setkat se ostatními soubory z celého světa i ta jejich pohostinnost. Velký dík patří také Folklornímu sdružení České republiky, díky kterému jsme mohli pro nás tak vzdálenou zemi vůbec navštívit.“ doplnil dojmy z návštěvy festivalu za Ševčík-MFS Tomáš Svrčina.

Soubor na Taiwan cestoval na pozvání, které zaslali Folklornímu sdružení České republiky organizátoři festivalu v čele se starostou oblasti Tainan City. Finančně cestu souboru podpořilo grantem Ministerstvo kultury, Moravskoslezský kraj, město Ostrava a městský obvod Ostrava-Jih.

O Ševčíku: Se svou více než 60. letou tradicí patří Ševčík k jednomu z nejstarších folklorních souborů v Moravskoslezském kraji. Soubor v minulosti již vystupoval na prestižních zahraničních festivalech, absolvoval cestu do Japonska, Kanady, Dánska, Francie, Belgie, Portugalska nebo v loňském roce do Itálie. Tradice souboru sahá do 50. let 20. století, kdy soubor vznikl pod záštitou Nové huti v Ostravě a byl složen z pracujících pocházejících právě z Valašska. Souborem prošla řada vynikajících folkloristů a jeho věkové složení dodnes svědčí o zájmu o folklor mezi mladší i starší generací tanečníků. Ševčík spolupracuje s dětským folklorním souborem Holůbek z něhož čerpá nové tanečníky do svých řad.

Nan Ying international folklore festival: Jde o jeden z nejprestižnějších folklorních festivalů na Taiwanu. Koná se každý druhý rok v oblasti  Tainan City a účastní se ho soubory z celého světa. První ročník festivalu se uskutečnil v roce 1996. Cílem festivalu je předvést nejen taneční umění jednotlivých pozvaných zemí, ale také se snaží být místem, které umožní propojování mezinárodních skupin v oblasti kultury a umění.

Foto Liyuan Yang.

Pro více informací o souboru Ševčík a jeho cestě na Taiwan kontaktujte:

Tomáš Svrčina, organizační vedoucí souboru
Tel: 602 359 016