Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Folklorní sdružení na Regiontour v Brně

Folklorní sdružení na Regiontour v Brně

15.1.2010

První den na veletrhu se uskutečnil křest nových publikací Folklorního sdružení ČR za účasti význmaných kmotrů na Velkém pódiu za velkého zájmu návštěvníků. Předseda a tajemník FoS ČR Zdeněk Pšenica a Jiří Pokorný představili Kalendář folklorních akcí v ČR na rok 2010 a dva katalogy Folklorní kaleidoskop Jižní Moravy a Folklorní kaleidoskop Vysočina.

Zajímavé katalogy, plné informací o folkloru, lidovém umění, slavnostech, festivalech, cestování v těchto dvou krajích a kalndář akcí pokřtili Josef Smýkal, poslanec parlamentu ČR, Jan Stráský, předseda Klubu českých turistů, Vítězslav Koukal, ředitel Valašského muzea v Rožnově p. Radhoštěm, Jan Wiesner předseda Svazu českých a moravských výrobních družstev, Kateřina Gryndlerová, zástupkyně firma ECEAT Tišnov a Ladislav Michálek I.místopředseda FoS ČR spolu s Jiřím Pokorným a Zdeňkem Pšenicou. Slavnostní prezentaci doprovázely melodie a písně v podání Cimbálové muziky Jánošíček z Brna s primášem Jiřím Kokešem.

Publikace jsou k dostání ve stánku Folklorního sdružení ČR, který sdílíme společně se Spolkem pro obnovu venkova.

Obsah obou Folklorních kaleidoskopů je i v elektronické podobě na www.fkaleidoskop.cz a jsou zaznamenány kamerami i na DVD.

Rovněž Kalendář folklorních akcí 2010 bude zveřejněn na www.folklornisdruzeni.cz

Ve stánku FoS ČR se uskutečnila běhemm prvního dne veletrhu řada setkání a jednání představitelů Sdružení se starosty a primátory měst a obcí, poslanci, senátory Parlamentu ČR, stánek navštěvují organizátoři festivalů a slavností, partneři. Zdeněk Pšenica se setkal rovněž s některými hejtmany a s ministrem pro místní rozvoj Rostislavem Vondruškou.
Uskutečnilo se rovněž setkání představitelů FoS ČR s novináři.

Velký zájem návštěvníků je o informace o XII. Národním krojovém plese v Praze, o letošní folklorní festivaly, časopis Folklor, DVD z jednotlivých festivalů.

Folklorní sdružení se prezentuje i v rámci expozice Czechtourism.

Folklorem, lidovými muzikami, kroji, výrobky lidových řemeslníků a umělců, krajovými kulnářskými specialitami i letos lákají kraje, města, regiony, lázně návštěvníky do svých stánků a expozic.na 18. mezinárodním veletrhu cestovního ruch Regiontour.

D. Macháček

Foto Svetozár Plesnik