Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Folklorní sdružení ČR na Slovakiatour

Folklorní sdružení ČR na Slovakiatour

24. – 27. ledna 2013, Bratislava

Foto Ondřej MánekFoto Ondřej Mánek
Foto Ondřej Mánek
Foto Ondřej MánekFoto Ondřej Mánek
Foto Ondřej Mánek

Folklorní sdružení ČR se v těchto dnech již potřetí prezentuje na největším veletrhu cestovního ruchu na Slovensku ITF Slovakiatour v Bratislavě. V rámci expozice České centrály cestovního ruchu Folklorní sdružení ČR seznamuje návštěvníky s folklorními festivaly a akcemi, které se letos uskuteční v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Prostřednictvím informačních brožur, letáků, časopisu Folklor a dalších propagačních materiálů zve na významné festivaly, slavnosti, koncerty, jarmarky, folklorní plesy a akce tradiční lidové kultury.

Zájem je i o osobní informace a doporučení, o kalendářové skládačky a webové stránky FoS ČR. Stánek Folklorního sdružení ČR navštívili hned první den veletrhu představitelé několika slovenských krajů, hejtmani Zlínského a Karlovarského kraje a někteří organizátoři slovenských festivalů. Dnes zavítal do české expozice senátor Senátu PČR a náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Sešel se zde s předsedou Folklorního sdružení ČR Zdeňkem Pšenicou a předsedou Spolku pro obnovu venkova Eduardem Kavalou, s kterým propaguje FoS ČR na veletrhu společné projekty, jako je např. soutěž Vesnice roku.

Slovensko je nejbližším zahraničním partnerem Folklorního sdružení ČR, s folklorními organizacemi Slovenské republiky organizuje mnoho společných akcí. Předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica využil své cesty na bratislavský veletrh k řadě jednání. Navštívil Ministerstvo kultury SR a setkal se se státním tajemníkem ministra kultury Ivanem Sečíkem. Seznámil ho s aktuální situací z hlediska spolupráce se Slovenskem a informoval ho o  velmi dobré komunikaci se slovenskou ambasádou v Praze. Hovořili o společných koncertech vítězů národních dětských soutěží ve zpěvu lidových písní Slávik a Zpěváček, který by měl být letos opět na Slovensku. Předseda FoS ČR poděkoval za výraznou podporu v loňském roce, kdy se konal koncert Zpěváček-Slávik v Praze za účastni mnoha slovenských partnerů a hostů. Zmínil velice zdařilý koncert Slávik-Zpěváček v předchozím roce v Domě umění v Piešťanech a vyjádřil názor, že by bylo dobré na něj navázat a uspořádat ho opět v tomto místě.  Konstatoval, že se rozbíhá slibná spolupráce se souborem Lúčnica, který by měl v letošním roce vícekrát vystoupit v České republice, m.j. v rámci oslav Cyrila a Metoděje v květnu 2013 v Mikulčicích.

Na stejné téma, to jest o představách a záměrech společného koncertu Slávik-Zpěváček, jednal předesda Sdružení v Bratislavě posléze rovněž s Petrem Dvorským, předsedou přípravného výboru Slávik Slovenska. Shodli se na tom, že by se mohl zopakovat opět v Piešťanech. Peter Dvorský navrhl předsedovi FoS ČR spolupráci na příhraničním projektu čtyř zemí, do něhož bude zapojeno Slovensko (Bratislava a Trnava), Česká republika (Brno a jižní Morava), Rakousko (Vídeň a příhraniční oblast) a Maďarsko (Györ). Bude se týkat účasti dětských zpěváků na společných koncertech, z nichž první proběhne v březnu ve Vídni, vyvrcholení pak v průběhu září.

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1