Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Folklorní scénu v ČR obohatí v roce 2013 slovenská Lúčnica

Folklorní scénu v ČR obohatí v roce 2013 slovenská Lúčnica

2.10.2012

PRAHA. V sídle Folklorního sdružení ČR se v pondělí 1. října uskutečnilo pracovní jednání představitelů vybraných folklorních festivalů a slavností v Čechách, na Moravě a ve Slezsku s ředitele věhlasného slovenské souboru Lúčnica Mariánem Turnerem. Téma projednávané agendy bylo velice transparentní − sondování možností účasti špičkového folklorního souboru z Bratislavy na vybraných akcích, které pořádá nebo spolupořádá  FoS ČR.

Jak zdůraznil Marián Turner, v příštím roce oslaví Lúčnica 65 let své existence a svými vystoupeními v České republice by ráda přispěla nejen k posílení povědomí kulturní sounáležitosti slovenského folkloru s českým, moravským  a slezským folklorem, ale i k důstojným oslavám tisícího stopadesátého výročí příchodu svatých Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu!!!

Za českou stranu se jednání zúčastnili organizátoři MFF Červený Kostelec, MFDFS Písní a tancem Luhačovice, MFF Kunovské léto Kunovice, MAFF Rožnovská valaška Rožnov p. R. Pojizerský folklorní festival Bakov nad Jizerov, MFF Pražský jarmark, MFF Na rynku v Bystřici a FS Třebovický koláč Ostrava-Třebovie.

V přátelské, vysoce dělné atmosféře se obě strany navzájem informovaly o svých představách účasti Lúčnice na daném festivalu, resp. o variantách její velice kvalitní a současně velmi pestré programové nabídky, postavené především na světoznámých choreografiích prof. Š. Nosáľa, dlouholetého uměleckého ředitele Lúčnice. Jak zdůraznil M. Turner, zájem vedení i samotných členů soboru o vystupování v České republice je velký. Českému publiku je slovenský folklor velice blízký, dokáže ocenit jeho kvality i přednosti, navíc při sestavování programu není nutné brát v potaz případné jazykové či jiné kulturní bariéry a zvyklosti.

V průběhu jednání se Marián Turner rovněž omluvil za problémy v komunikaci v letošním roce, kdy Lúčnica i přes předběžný příslib nakonec nemohla akceptovat nabídky na vystoupení na vybraných folklorních festivalech v ČR. Soubor byl hodně vytížen zájezdem do Japonska, na OH v Londýně a na některé další akce a proto ve většině případu nebylo možné najít termíny pro vystoupení akceptovatelné  oběma stranami.

Na závěr jednání pak účastníci porady − představitelé vybraných folklorních festivalů a slavností v České republice jednotlivě projednali s M. Turnerem termíny vystoupení v roce 2013 i finanční otázky, které s tím souvisejí.

Připravil: FoS ČR