Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Folklorní festivaly a slavnosti v ČR obohatí Lúčnica

Folklorní festivaly a slavnosti v ČR obohatí Lúčnica

21.3.2012

PRAHA. V sídle Folklorního sdružení ČR se v pondělí 19. března uskutečnilo pracovní jednání představitelů vybraných folklorních festivalů a slavností v Čechách, na Moravě a ve Slezsku a věhlasného slovenské souboru Lúčnica. Téma projednávané agendy bylo velice transparentní − sondování možností účasti špičkového folklorního souboru z Bratislavy na vybraných akcích, které pořádá nebo spolupořádá FoS ČR.

Za českou stranu se jednání zúčastnili organizátoři HF Setkání cimbálových muzik Valašského království (Frenštát p. R.), FF Frenštátské slavnosti (Frenštát p. R.), MFF Červený Kostelec (Červený Kostelec), Pojizerský folklorní festival (Bakov nad Jizerou), MFF Pražský jarmark (Praha) a MFDFS Písní a tancem (Luhačovice); slovenskou stranu zastupoval Marián Turner, ředitel Uměleckého souboru Lúčnica.

V přátelské, vysoce dělné atmosféře se obě strany navzájem informovaly o svých představách účasti Lúčnice na daném festivalu, resp. o variantách její velice kvalitní a současně velmi pestré programové nabídky, postavené především na světoznámých choreografiích prof. Š. Nosáľa, dlouholetého uměleckého ředitele Lúčnice. Jak zdůraznil M. Turner, zájem vedení i samotných členů soboru o vystupování v České republice je velký. Českému publiku je slovenský folklor velice blízký, dokáže ocenit jeho kvality i přednosti, navíc při sestavování programu není nutné brát v potaz případné jazykové či jiné kulturní bariéry a zvyklosti.

Jediný problém je v tom, že management souboru pracuje už s termíny v časovém horizontu let 2013 a výše, takže pro letošní rok připadá v úvahu jen omezený počet vystoupení proslulé souborové cimbálové muziky Zlaté husle a zredukovného počtu tanečních párů.

Na závěr jednání pak představitelé folklorních festivalů a slavností jednotlivě projednali s M. Turnerem termíny vystoupení i finanční otázky s tím související.

Připravil: FoS ČR