Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Folklor a cestovní ruch na Regiontour Brno 2010

Folklor a cestovní ruch na Regiontour Brno 2010

16.1.2010

Folklor a cestovní ruch na Regiontour Brno 2010

V pátek 15. ledna se na veletrhu cestovního ruchu RegionTour Brno 2010 uskutečnil seminář na téma „Folklorní aktivity jako objekt cestovního ruchu“. Navázal na představení nových produktů projektu Folklorní kaleidoskop jižní Moravy a Vysočiny, podpořeném z fondů Evropské unie. Dva nabídkové katalogy folklorního kaleidoskopu byly veřejnosti představeny  o den dříve.

S úvodním referátem vystoupil na semináři Jiří Pokorný, tajemník Folklorního sdružení České republiky. Upozornil na skutečnost, že vztah folkloru a cestovního ruchu není novým jevem, ale jedním z dlouhodobých programových cílů Folklorního sdružení ČR, zakotvených i ve stanovách sdružení. V posledních letech narůstá zájem veřejnosti o folklorní aktivity, což prokazuje vznik téměř padesátky nových národopisných slavností a mezinárodních folklorních festivalů v posledních dvaceti letech. Folklorní aktivity mají cestovnímu ruchu bezesporu co nabídnout. Návštěvnost turistů mohou pomoci iniciovat zvyšováním kvality programu, zkvalitňováním i výraznějším rozšířením informací o jejich konání a konečně přípravou komplexně zpracované turistické nabídky, na kterou však samotným organizátorům folklorních akcí bohužel nezbývá dost sil a času.

Účastníci semináře si odnesli také nové publikace projektu „Stezky dědictví“, zaměřené na zajímavé restaurace jižní Moravy a Vysočiny. Na semináři je nabídla zástupkyně vydavatele, společnosti ECEAT.CZ, Kateřina Gryndlerová.

V závěrečné diskusi účastníků semináře, mezi které patřili zejména organizátoři folklorních aktivit, byl potvrzen jejich zájem o výraznější oslovení účastníků cestovního ruchu a zvyšování jejich účasti na pořádaných akcích. Seminář „Folklorní aktivity jako objekt cestovního ruchu“ se stal příspěvkem do diskuse na toto významné téma.

- jip -