Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Diváci a účinkující na MFF ve Strážnici solidární s Ondrášem.

Diváci a účinkující na MFF ve Strážnici solidární s Ondrášem.

29.6.2008

V průběhu letošního MFF ve Strážnici ( 27.- 29.6.) na několika pódiích se otevřeně hovořilo o situaci vojenského uměleckého souboru Ondráš a vzápětí projevovali diváci i účinkující spontánní podporu zachování tohoto jediného profesionálního folklorního souboru u nás.

Největší ohlas našla výzva k podpisování Petice v průběhu finále soutěže Verbíř 2008, na stadionu Zahrada, kde dokonce někteří soutěžící věnovali své vystoupení souboru Ondráš.

Ještě před zahájením programu souborů FoS ČR v sobotu v podvečer, začali podepisovat petiční archy členové účinkujících souborů a následně i přicházející diváci do Zámeckého amfiteátru.

Konferenciér pořadu Tomáš Gross v rámci informace o rušení souboru ze strany ministryně obrany a o akci podpisování Petice připomenul, že i někteří účinkující v dnešním pořadu prošli brněnským souborem a že Ondráš neprezentuje jen vojenskou kulturu, Českou armádu, ale i náš český, moravský, český a slezský folklor, naši lidovou kulturu u nás i v zahraničí.

Po jeho slovech zabouřil celý stadion jednoznačným nesouhlasem s rozhodnutím ministerstva obrany a a dlouhotrvajícím potleskem vyjadřujícím podporu VUS Ondráš. Podpisování petičních listin pokračovalo i po skončení tohoto programu. Petice k podpisu byla ještě na dalších místech strážnického festivalu.

text a foto: dm

Stránkování