Dům plný tance

24.8.2010

Dům plný tance

V Modřanech v hotelu Dum našla útočiště Taneční tvořivá dílna. Dvacet dětí ve věku 12-13 let tu tráví týden, který je nabitý lidovými písněmi a tanci z Čech, Moravy a Slovenska. Frekventanti dílny mají i bohatý program mimo nácvik. S Šárkou Hromadovou, která má na starosti volnočasové aktivity, děti už absolvovaly prohlídku Pražského hradu, zábavné odpoledne v aquaparku v Čestlicích a čeká je ještě návštěva programu na festivalu Pražský jarmark.

Rovněž relaxace v plaveckém bazénu v Podolí a večery na hřišti a ve společenské místnosti plné her a soutěží.
Děti, které přijeli letos do Prahy, absolvují již třetí ročník taneční dílny. Každým rokem se pod vedením lektorů naučí tři nové tance z různých regionů Čech, Moravy a Slovenska.

Letos tedy už mají nastudováno z minulých pobytů v Praze a Tatrách šest společných tanců a za tento týden k nim přibudou další tři nové. Lektorky Milena Pitterová, Zuzana Cílová a Miroslava Palanová vytvoří choreografie z Jihozápadních Čech, Moravsko-slovenských Kopanic a Liptova. A protože taneční dílna má ve svém názvu "tvořivá", letos ještě na popud choreografky Z. Cílové budou děti vytvářet i choreografii vlastní. Je radost pohledět na jejich tvůrčí zápal, se kterým vymýšlejí společný tanec.

Stejnou měrou se na něm podílí pět párů z českých a moravských souborů - Malá Ondřejnica, Malá Jasénka, Malý Sedmikvítek a Formánci i z pěti souborů slovenských - Železiarik, Radosť, Mladosť, Slniečko a Ďumbier.

Společné úsilí dětí i lektorů bude korunováno vystoupením na MFF Pražský jarmark v sobotu 28.8.2010 ve 13:00, kde účastníci Taneční tvořivé dílny předvedou v 90.minutovém programu 10 společných choreografií a 10 sólových vystoupení jednotlivých párů.

Nezbývá, než vyjádřit obdiv nad tímto unikátním projektem, který vznikl díky spolupráci Folklorního sdružení ČR a Národným osvetovým centrem v Bratislavě, popřát malým tanečníkům "Zlomte vaz!" a pozvat vás, příznivce folkloru, abyste je přišli podpořit svým potleskem.

Zuzana Cílová

Foto Ondřej Mánek