Celosvětový veletrh řemesel

Ve dnech 24-29.9.2015 proběhl  CHINA (GUIZHOU) INTERNATIONAL FOLK CRAFTS  a CULTURAL PRODUCTS EXPO 2015. První „ Mezinárodní  Lidová řemesla a kulturní produkty Expo Čína  ( Guizhou) Guiyang, provincie Kuej-čou „.  Tohoto veletrhu se zúčastnilo více jak 15O řemeslníků z 31 států světa.

Úkolem tohoto veletrhu je zachovat tradiční výrobu – řemeslnou dovednost  , která nám  pomalu zaniká na celém světě. Obnovit tyto řemesla a naopak využít je do nového moderního života .Toto  je hlavní úkol pro organizátora tohoto veletrhu. Předváděním  a  výměnou  zkušeností  a  možností rozšíření těchto řemesel  do dalších  regionů nebo i dalších států . Tento úkol  zazněl i při slavnostním zahájení  od předsedy Mezinárodní organizace lidového umění pana Chen Ping (IOV ) Čína :  "Tradiční řemeslné umění představují lidskou moudrost a inspiraci, kterou  lidé  získali  z tisíců let soužití s ​​přírodou," .  Téma EXPO 2O15  je "ochrana, dědičnost, inovace a otevření".

Fos ČR a Česká sekce IOV delegovala  na tento veletrh Smutnou Janu a  Příleskou Hanu   které se zúčastnily EXPA v Guizhou  i v Beijingu (Guoan)  - zde pokračoval veletrh řemesel ve dnech  1-3.10.2O15 . V těchto dnech  probíhají v Číně  druhé největší svátky – svátky podzimu a tak návštěvníci  expa mohli shlédnout i  tyto překrásné  oslavy.