Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > Aktuálně o podpoře souboru Ondráš.

Aktuálně o podpoře souboru Ondráš.

22.7.2008

I ve třetím červencovém týdnu pokračuje kampaň na záchranu VUS Ondráš. Na velké většině letních folklorních festivalů a slavností účinkující a diváci podepisovali archy Petice za zachování Ondráše, podepisují se pod ni i návštěvníci Informačního centra FoS ČR v Praze, diváci na představeních F SCÉNY v Brně, ve Valašském muzeu v Rožnově pod Radhoštěm, mnohé soubory posílají listiny s podpisy přímo na FoS ČR v Praze. Petiční výbor nás informoval, že do současné doby se pod petici podepsalo téměř osm tisíc lidí.

Velkou podporu souboru Ondráš vyjádřili i návštěvníci a účinkující největšího slovenského folklorního festivalu ve Východné pod Tatrami. Podpora pokračuje na dalších folklorních akcích - Selských slavnostech v Holášovicích, MFF Jánošíkův dukát v Rožnově pod Radhoštěm, Slavnostech na Velké Javorině, na posledních představeních F SCÉNY v Brně a mnoha dalších.

O podpoře a záchraně souboru Ondráš jednal předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica s řadou ústavních činitelů ČR a našel u nich podporu, sešel se s předsedou petičního výboru Senátu PČR Karlem Bartákem, jednal s I. místopředsedou vlády ČR Jiřím Čunkem, místopředsedou vlády ČR Petrem Nečasem, ministrem kultury Václavem Jehličkou a dalšími ústavními představiteli.

Jménem Folklorního sdružení ČR zaslal jeho předseda Zdeněk Pšenica dopis i předsedovi vlády Mirku Topolánkovi, v němž ho prosí o pomoc při záchraně VUS Ondráš.

K rozhodnutí MO ČR o zrušení Ondráše se vyjadřuje kriticky i řada kulturních osobností, mezi nimi i Peter Dvorský, Felix Slováček, Jaroslav Svěcený, Jan Havelka, Miroslav Dudík, Mons. Vojtěch Cikrle - biskup brněnský , hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek a další.

Na sekretariátu FoS ČR jsem se dozvěděl i některé zajímavé údaje o Vojenském uměleckém souboru Ondráš. Soubor byl založen před 54 lety, v jeho řadách se vystřídalo na 1 400 hudebníků, tanečníků, tanečnic a zpěváků z nichž téměř polovina se po svém odchodu věnovala nebo věnuje aktivní činnosti v našich souborech, při výchově dětí v dětských souborech. Ondráš se podílí každoročně na galakoncertech, které jsou vyvrcholením soutěže dětských zpěváků lidové písně Zpěváček.

Z celkového počtu 99 současných členů je 14 vojáků z povolání, dalších 35 profesionálů působí jako občanští zaměstnanci v rámci uměleckého provozu (včetně 10 tanečníků, 14 hudebníků, režiséra, dramaturga, dirigenta, choreografa, korepetitora a dalších odborníků, kteří zajišťují celý provoz souboru). Amatérskou část souboru tvoří 50 členů, kteří vykonávají svoji činnost ve svém volnu a ve prospěch armády ČR zdarma. Ondráš rovněž podporuje činnost Dětského tanečního studia Ondrášek jako „líhně“ svých budoucích tanečníků.

Jen v roce 2007 uskutečnil soubor Ondráš 240 vystoupení, z toho 157 pro veřejnost, za posledních 15 let reprezentoval naši armádu 43 x v zahraničí, naposledy letos na jaře uskutečnil šestitýdenní velké turné po Japonsku.

Dušan Macháček