73. POŠUMAVSKÝ VĚNEČEK

5.1.2009

73. POŠUMAVSKÝ VĚNEČEK

Reprezentační chodský ples patří k nejstarším akcím svého druhu v Praze. V sobotu 14. února 2009 od 19.30 hod. se koná v Národním domě v Praze na Smíchově v pořadí již 73. Pošumavský věneček.

Ve své historii se na tuto velkolepou slavnost Chodů v Praze každoročně sjížděli pamětníci i mládež z blízkého i širokého okolí, rodáci a přátelé Chodska a Pošumaví, obyvatelé chodských vesnic i krajané, žijící v zahraničí. Tato tradice se udržela dodnes. Pošumavské věnečky, původně spojené s Lucernou, našly od svého 64. ročníku nový domov v Národním domě na Smíchově, který svými dvěma sály a přilehlými reprezentačními prostorami poskytl plesu důstojné zázemí. Pošumavské věnečky vždy měly a mají dosud neopakovatelnou atmosféru pospolitosti a vzájemného přátelství.

*

Odkaz na videosekvenci z 70. Pošumavského věnečku

K ukázce se také dostanete přes web stránky www.vemori.cz VIDEOUKÁZKY -
Významné akce FoS ČR
Michal Opletal VEMORI

*

Již samotné zahájení plesu bývá téměř posvátným obřadem. Nevšední podívanou je úvodní průvod v chodských krojích účastníků všech generací, od seniorů až po ty nejmladší. Za doprovodu čestné stráže je přinesen historický prapor pražských Psohlavců a návštěvníky slavnostně uvítá předseda Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze a předseda Folklorního sdružení ČR.

Pošumavský věneček bude i letos programově bohatý. V hlavním sále bude hrát k tanci a poslechu dechová hudba Vrchovanka z Chodska, v Arbesově sále malý taneční orchestr Ústřední hudby Armády ČR.  Program zpestří svým vystoupením chodský soubor Mrákov se svojí dudáckou kapelou, dětský národopisný soubor Mráček, známé harmonikářské duo Renáty a Josefa Pospíšilových ad. Pro návštěvníky je připravena bohatá tombola, čítající přes sto cen, včetně zájezdu do Tuniska od ULYSSES T.R.U.S.T. PRAGUE, vykrmeného vepříka, chodské keramiky i pravých chodských koláčů z Bořic

73. Pošumavský věneček pořádá Sdružení rodáků a přátel Chodska a Pošumaví – Psohlavci v Praze ve spolupráci s Folklorním sdružením ČR. Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Zlaté stránky, Rádio Proglas,  Dětská tisková agentura, ACR Alfa, časopis Folklor a Informační server www.borovice.cz. Dalšími partnery jsou OSA – Ochranný svaz autorský a další instituce. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji ND Smíchov (tel. 257 099 999) a u pokladní Sdružení rodáků, viz www.chodovevpraze.cz.

Více na www.folklornisdruzeni.cz

Vlasta Cibulová