Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Informace > Aktuality > 10 let Dnů tradiční lidové kultury

10 let Dnů tradiční lidové kultury

23.10.2009

Ilustrační foto archiv FoS ČRIlustrační foto archiv FoS ČR
Ilustrační foto archiv FoS ČR

Ve slovenských Budmericích, se včera uskutečnilo jednání mezinárodního Výkonného výboru Dnů tradiční lidové kultury při příležitosti 10.výročí založení a deseti let plodné činnosti mezinárodního projektu. Jednání v Budmerickém zámku zahájil ředitel Národného osvetového ústavu v Bratislavě Ján Tazberík. Výstižné hodnocení desetileté společné konkrétní činnosti slovenských a českých partnerů na poli lidové kultury a folkloru přednesla slovenská tajemnice DTK Petra Klobušická.

Předseda folklorního sdružení Zdeněk Pšenica ve svém vystoupení vyzvedl význam společných akcí v oblasti lidového tance, písní a hudby určených zejména dětem a mladým lidem i pro další rozvoj slovensko - české spolupráce mezi folklorními soubory, jejich vedoucími a lektory, i pořadateli mezinárodních folklorních festivalů a slavností.

Podporu dalšímu organizování společných akcí vyslovil rovněž ředitel Národního ústavu lidové kutury ve Strážnici Jan Krist a jeho kolega, ředitel Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm Vítězslav Koukal ocenil obětavou a vysoce profesionální práci řady lektorů a organizátorů každoročních Muziček, Tanečních dílen, Primášků.

Předseda Folklorné unie na Slovensku Štefan Zíma m.j. připomenul, že účastníci těchto dílen, setkání získávají nejen nová přátelství, ale přinášejí do svých souborů nové poznatky, zkušenosti.

Jarmila Mrnuštíková, tajemnice DTK informovala o Projektu DTK na rok 2010, který je předkládán Visegradskénmu fondu. Účastníci jednání se seznámili s přípravou publikace k 10. výročí DTK, která bude mít i multimediální verzi.

Členy mezinárodního výkonného výboru Dnů tradiční kultury přijal rovněž starosta známé vinařské obce Budmerice pan Miroslav Baxa.

zp, dm