Česká rada dětí a mládeže ocenila starosty. > Hejtman Středočeského kraje se setkal se zástupci folklorních festivalů

Hejtman Středočeského kraje se setkal se zástupci folklorních festivalů

pátek 25. října 2013 se středočeský hejtman Josef Řihák setkal na Krajském úřadě Středočeského kraje se zástupci členských folklorních festivalů Folklorního sdružení ČR. Za Středočeský folklorní festival Tuchlovická pouť, který letos oslavil 20. výročí, se zúčastnili setkání nastupující ředitelka festivalu Tereza Mlynaříková, jeho dosavadní ředitel a někdejší zakladatel Bohumil Chochola, starosta Tuchlovic Karel Burda a tajemnice festivalu Kateřina Tučková.

Dětském folklorním festivalu Polabská Vonička v Nymburku informovala ředitelka festivalu Martina Martincová. O folklorním festivalu Mělnický vrkoč v Mělníku hovořila Johana Jonáková. Jeden z těch nových festivalů,Západoslovanské folklorní slavnosti ve Slaném, představil na setkání ředitel festivalu Zdeněk Opatřil a organizační ředitel Josef Husák, Pojizerský festival folklorních souborů v Bakově nad Jizerou, který má za sebou třetí ročník, představil jeho ředitel Petr Hurt. Poslední přišel na řadu Folklorní festival vánočních tradic - Adventní prozpěvování v Říčanech, o němž pohovořila jeho ředitelka Iveta Sinkulová.

Hejtman Josef Řihák projevil zájem seznámit se s organizátory hlavních folklorních akcí v regionu a poznat blíže folklorní dění ve „svém“ kraji.  Zájem hejtmana kvitoval s povděkem předseda FoS ČR Zdeněk Pšenica. Řekl, že je to historicky první setkání s hejtmanem Středočeského kraje, v němž se vyjma Jihočeského kraje - co se týká českého prostředí - pořádá nejvíc folklorních festivalů a pracuje tu velké množství folklorních souborů, včetně dětských. Že se folklorní život ve středočeském regionu slibně rozvíjí, dokazují i dva „přírůstky“ – k tzv. „zaběhaným“ festivalům přibyly v posledních třech letech dva nováčci. A co je vůbec nejdůležitější, zájem lidí o folklorní akce stále stoupá. Podle časové posloupnosti pak představil hejtmanovi zástupce jednotlivých festivalů.

Ředitelé a zástupci všech zmíněných festivalů vyzdvihli především obrovskou pomoc domovských měst a obcí. Vyjádřili shodně, že nebýt finančního zajištění ze strany místní samosprávy, festivaly by se pořádat nemohly. V řadě případů pomáhají i místní subjekty, ale je čím dál obtížnější získat finanční podporu sponzorů. Neopomněli zdůraznit, že festivaly stojí na dobrovolné, neplacené práci organizačního a programového týmu.

Setkání se zúčastnil také výkonný ředitel Literárních novin Jan Štolba, které patří k mediálním partnerům FoS ČR. Seznámil středočeského hejtmana s novým projektem - v loňském roce začaly LN vydávat pravidelnou přílohu, věnovanou jednotlivým regionům. Uvedl, že LN mají přehled o všech festivalech, snaží se je v předstihu uvádět na jejich webových stránkách a ujistil, že budou i nadále o folklorních akcích informovat.

Spolu se středočeským hejtmanem se setkání zúčastnil také jeho 1. náměstek Zdeněk Syblík. Předseda Českomoravského slovanského svazu Zdeněk Opatřil předal náměstkovi hejtmana za jeho činnost v oblasti podpory slovanského hnutí pamětní medaili, vydanou u příležitosti 260. výročí narození zakladatele slavistiky Josefa Dobrovského. „Jsem mile překvapený. Podporu folklorní činnosti vnímám jako samozřejmou součást nejen své politické práce, ale beru ji také jako občanskou povinnost. Akce, které lidé rádi navštěvují, baví se na nich a třeba i díky nim zapomenou na všední starosti, je potřeba podporovat,“ řekl náměstek Zdeněk Syblík.

Hejtman Josef Řihák si během přátelského a neformálního setkání vyslechl strasti a radosti folkloristů a ocenil jejich práci. Přislíbil, že v příštím roce kraj přispěje na kulturu a připomněl možnost žádat o finanční podporu z krajských fondů. „Naše setkání považuji za podnětné a přínosné. Již delší dobu jsem chtěl organizátory středočeských folklorních festivalů osobně poznat a jsem rád, že k tomu dnes došlo. Lidé, kteří se snaží udržovat lidovou kulturu a kulturně-společenský život ve svých obcích, si zaslouží náš respekt a obdiv. Vkládají nemalé úsilí, čas a energii do oblasti, která to v dnešní uspěchané době nemá vůbec lehké. Folklorní činnost v sobě nese nezapomenutelným způsobem ducha českých tradic a odkazy na naši historii i národní hrdost. I proto jsem připraven do budoucna festivaly podporovat a také osobně navštěvovat,“ řekl středočeský hejtman.

Předseda FoS ČR poděkoval závěrem hejtmanovi za přijetí zástupců středočeských folklorních festivalů, které mají významné postavení mezi členskými festivaly Folklorního sdružení ČR.

Folklorní sdružení ČR

Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1